Biden után Stoltenberg is odaszúrt Putyinnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős Oroszország minden kül- és belföldön elkövetett cselekedetéért, a szövetségesek által elfogadhatatlannak tartott agresszív magatartásáért, amely egyebek mellett magában foglalja célzott merényletek végrehajtását is vélt ellenfelei ellen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott online sajtóértekezletén a főtitkár aláhúzta, a NATO és Oroszország közti kapcsolat megváltozásának oka Moszkva agresszív fellépése, a különféle természetű jogsértések, illetve az Ukrajnát és Georgiát érintő katonai lépések.

A NATO számára elfogadhatatlan Oroszország fellépése a demokrácia aláásására, beleértve a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadások sorozatát vagy a választásokba való beavatkozási kísérleteket – emelte ki.

Ennél egyértelműbben fogalmazott múlt héten az ABC-nek adott interjújában Joe Biden amerikai elnök, aki azt mondta, hogy Putyinnak nincs lelke, majd miután a riporter megkérdezte az amerikai elnököt, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, Biden hümmögött egyet.

A főtitkár hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesek továbbra is elkötelezettek a hiteles és hatékony védelem és elrettentés, valamint a párbeszéd fenntartása mellett Oroszországgal. Elmondta azt is, hogy az idén Brüsszelben tervezett NATO-csúcstalálkozó témáit előkészítő ülésen a tagállamok miniszterei a klímaváltozás biztonsági következményeiről is tanácskozni fognak.

“Arra számítok, hogy a miniszterek megteszik az első lépést a NATO e témára vonatkozó megközelítéséről szóló politikai dokumentum jóváhagyásával. A katonai szövetségnek vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás biztonságra gyakorolt hatásainak megértése, az alkalmazkodás és a következmények enyhítése terén” – fogalmazott.

A NATO afganisztáni missziójának jövőjével összefüggésben azt mondta, egy esetleges kivonulás a helyi fejlemények alakulásának fényében vehető csak fontolóra. A tálib lázadóknak mindenekelőtt jóhiszeműen kell tárgyalniuk, mérsékelniük kell a vérontást, illetve eleget kell tenniük annak a kötelezettségüknek, hogy megszüntetik együttműködésüket nemzetközi terroristacsoportokkal – mondta Stoltenberg.

Kiemelte továbbá, hogy úgy a külügyminiszteri tanácskozás, mint a tervezett csúcstalálkozó kiváló alkalom arra, hogy új fejezet nyíljon a transzatlanti kapcsolatokban. Meg kell erősíteni az együttműködést a védelem fokozása terén és erősíteni az ellenálló képességet egyebek mellett az alapvetően fontos infrastruktúrák biztosításával – tette hozzá a NATO-főtitkár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Felkapott hírek

Friss hírek