A NATO számára komoly kihívást jelent az afganisztáni csapatkivonás

A NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból, ugyanis fennáll a kockázata annak, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik, helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez – figyelmeztetett a NATO főtitkára kedden kiadott közleményében. Jens Stoltenberg közölte: a katonai szövetség nehéz döntés előtt áll, ugyanis egyetlen tagország sem akar a szükségesnél tovább az ázsiai országban maradni.

Mint kiemelte, a NATO csaknem 20 éves afganisztáni jelenlétét követően a túl korai, vagy az összehangoltság elmaradásával végzett csapatkivonás ára nagyon magas lehet. A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – miután kiszorult Szíriából és Irakból – Afganisztánban éledhet újjá.

A februárban megkötött, az amerikai csapatok kivonását előirányzó amerikai-tálib megállapodásra utalva Stoltenberg azt mondta: az amerikai katonák számának csökkentése mellett a NATO folytatja az afgán biztonsági erők képzésére és a tanácsadásra fókuszáló munkáját. Hozzátette, hogy a szövetség elkötelezett a katonai misszió 2024-ig tartó finanszírozásának fenntartása mellett.

„Együtt mentünk Afganisztánba, és amikor itt az ideje, összehangoltan és rendezetten kell távoznunk onnan. Számítok arra, hogy az összes NATO-szövetséges teljesíti ezt az elkötelezettséget saját biztonságunk érdekében” – fogalmazott.

A CNN amerikai hírtelevízió és a The New York Times című lap hétfői beszámolója szerint az amerikai védelmi minisztérium utasítást kapott, hogy készítse elő 2000 katona Afganisztánból és 500 katona Irakból való kivonását, amit még azelőtt végrehajtanának, hogy január 20-án lejár Donald Trump elnöki mandátuma. A lépéssel mindkét országban mintegy 2500 amerikai katona maradna.

Csökkentik az Afganisztánban állomásozó amerikai haderőt

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »