Az USA-ban engedélyeztek egy új, egydózisos vakcinát

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői bizottsága is jóváhagyta vasárnap a Johnson & Johnson által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag alkalmazását az új típusú koronavírusos megbetegedések megelőzése érdekében.

A CDC hozzájárulása a végleges engedélyezést jelenti, miután szombaton az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA) is megkapta a jóváhagyást az amerikai vállalat által gyártott oltás. A szövetségi kormány a terjesztőpartnerek segítségével vasárnap este vagy hétfő reggel tervezi az első adagok kiszállítását, amelyet 18 éven felülieknek adhatnak be.

A CDC immunizációs eljárásokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának (ACIP) vasárnapi jelentése szerint ugyan még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek összehasonlítanák a Johnson & Johnson oltóanyagát a Pfzier-BioNTech, vagy a Moderna már jóváhagyott vakcináival, de – mint fogalmaztak – eddig az összes oltóanyag nagyon hatékony volt, alkalmazásukkal csökkent a kórházi kezelésre szorultak és a halálesetek száma. A CDC igazgatója várhatóan jóváhagyja a testület ajánlásait, így a Johnson & Johnson vakcinája lesz az egyetlen egydózisú COVID-oltóanyag, amely elérhető az Egyesült Államokban.

A szakemberek szerint az oltás szállítása és tárolása is egyszerűbb, mint az eddig megjelent vakcináké, ugyanis elegendő hűtőszekrényben tartani, nem szükséges hozzá fagyasztó. A Johnson & Johnson tervei szerint márciusig húszmilliónál több, az év közepéig pedig százmillió adagot szállít majd a vakcinából, ami elegendő az Egyesült Államok oltási terveiben szereplő mennyiség közel harmadához.

Az FDA tájékoztatása szerint az egyetlen injekcióból álló oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulását, és ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá. Az adatok alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a veszélyesebb dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »