Folytatódik a vakcinák uniós exportkontrollja

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a koronavírus elleni oltóanyagok ideiglenes exportkontrolljának rendszerét. Ez megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról.

A brüsszeli testület sajtóközleménye szerint a bizottság azért döntött így, mert oltóanyag-szállítmányok továbbra is késedelmesen érkeznek az Európai Unióba. Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke szerint, a január végén életbe lépett exportkontoll-mechanizmus – amely az oltóanyag kivitelt engedélyekhez köti – jól bevált eszköz, mert segíti a vakcinák szállításának átláthatóságát.

Sztella Kirikiádisz, az egészségügyért felelős uniós biztos elmondta: az EU elvárja, hogy az oltóanyaggyártó vállalatok teljesítsék az unióval kötött szerződésekben foglaltakat és szállítmányozási kötelezettségeiket az uniós polgárokkal szemben. Hozzátette, hogy az EU ettől függetlenül – a globális szolidaritás jegyében – jelentős mennyiségű vakcinát küld a rászoruló országok számára.

“Továbbra is együtt fogunk működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban növeljük Európában az oltóanyaggyártó kapacitást” – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A döntés értelmében a bizottság iránymutatása mellett június végéig a tagállamok dönthetnek a vakcinák unión kívülre szállításának engedélyezéséről. Ezek az intézkedések azokra az oltóanyaggyártó vállalatokra vonatkoznak, amelyekkel az EU előzetes adásvételi szerződéseket kötött, és nem érintik a humanitárius célú exportot. Az EU eddig 34 millió adag vakcina exportját engedélyezte.

Forrás: MTI

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply