Harmadik vakcináját jegyezte be Oroszország

Őszre lényegében be kell fejeződnie az orosz lakosság Covid-19 elleni tömeges oltásának – jelentette ki Mihail Misusztyin miniszterelnök, amikor pénteken Novoszibirszkben felkereste a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor virológiai és biotechnológiai tudományos központot.

A kormányfő kifejezte reményét, hogy az EpiVacCorona ipari kibocsátása mielőbb „komoly mennyiséget ér el” annak érdekében, hogy a járvány következő hullámáig be lehessen fejezni a lakosság átoltását. Rinat Makszjutov, a központ igazgatója azt mondta, hogy a járvány alatt szerzett tapasztalat alapján felül kell vizsgálni a Vektor fejlesztési stratégiáját.

A Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva Makszjutov azt ígérte, hogy az immunrendszert kevésbé megterhelő, csak a kulcsfontosságú antitestek kialakulását eredményező vakcinából március második felétől nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésre.

A Vektor-BiAlgam gyáregységben pénteken a miniszterelnök jelenlétében indították el azt a gyártósort, amely fecskendőadagokba szereli ki a vakcinát. Az EpiVacCoronát az év eleje óta ampullákba töltötték szét. A kétfajta kiszerelésben a Vektor a központ tájékoztatása szerint havi mintegy ötmillió adag vakcinát tud kibocsátani az oltóanyagból. A tervek szerint idén augusztusban egy újabb, univerzális gyártósort fognak beindítani, amely hasonló kapacitású lehet.

A Vektor központot üzemeltető orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) pénteken engedélyezte a 60 évnél idősebb korcsoportok beoltását az EpiVacCoronával, miután a vakcina sikeresen vizsgázott a klinikai tesztelés harmadik és negyedik szakaszában. Mihail Murasko egészségügy miniszter közölte, hogy lezárult a Szputnyik egykomponensű, „light” változata klinikai tesztelésének második szakasza.

Oroszországban a lakosság január 18-án megkezdett tömeges oltása jelenleg alapvetően a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vektorvakcinával és kisebb mennyiségben az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyaggal zajlik.

Készül a harmadik orosz vakcina

Február végén megkapta a belföldi bejegyzést a Csumakov Központ által kifejlesztett CoviVac elnevezésű, inaktivált egész vírust tartalmazó vakcina is. Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) csütörtökön közölte, hogy befejezte a koronavírus elleni vakcinája preklinikai szűrővizsgálatainak első szakaszát. Az oltóanyag SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást. A sejtimmunitás az FMBA vezetője, Veronyika Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat. A vakcina klinikai tesztelésének összevont első és második szakasza a tervek szerint júliusban kezdődik.

A Gamaleja Intézet pénteki Twitter-bejegyzése szerint egyébként a Szputnyik V a jóváhagyások száma tekintetében az AstraZeneca után a második helyre lépett előre a világon, megelőzve a Pfizer oltóanyagát. A közlés szerint az AstraZeneca készítményének alkalmazását 49, a Szputnyik V-ét 45, a Pfizerét pedig 43 országban hagyták jóvá. Őket a Moderna (19 jóváhagyás), három kínai vakcina, a Sinopharm (18), a Sinovac (16) és a CanSino (4) gyártmánya követi, utóbbi a Johnson&Johnson (4) oltóanyagával holtversenyben.

Az FMBA-t irányító Szkvorcova egyébként egy e heti tévéinterjújában úgy vélekedett, hogy az orosz lakosság 30 százalékát kell májusig átoltani a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta, hogy a koronavírus elleni vakcina első komponensét eddig ötmillió, mindkettőt pedig mintegy 2,5 millió ember kapta meg. Közölte, hogy az orosz gyógyszeripar eddig 13,9 millió készlet oltóanyagot bocsátott ki. Ebből 7,9 milliót már felhasználtak vagy oltásra kiszállítottak. A legyártott és a beoltott mennyiség közötti különbséget a minőségellenőrzési előírásokkal indokolta.

Közölte, hogy a 100 ezer főre eső megbetegedés 7,5. A Covid-19 miatti halálozási ráta decemberről januárra 9,5 százalékponttal csökkent. Golikova korábban azt mondta, hogy Oroszország a 60 százalékos populációs immunitást augusztusra fogja elérni.

Aktuális számok

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 11 024-gyel 4 301 159-re emelkedett. A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 12 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 327 553-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 462-vel 88 285-re nőtt, a felépülteké pedig 15 464-gyel 3 869 857-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 112,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 362 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 539 190 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hétfőtől a fővárosban élő 65 évnél idősebb és krónikus beteg emberek kötelező házi „önizolációját” ajánlottá minősítette át. Ugyanakkor figyelmeztette az érintetteket, hogy továbbra is a legveszélyeztetettebb csoporthoz tartoznak, ezért arra kérte őket, hogy a tömegközlekedés igénybe vételéhez szükséges szociális kártyájuk blokkolásának feloldását követően is inkább tartózkodjanak az utazástól.

Szergej Sojgu védelmi miniszter pénteken úgy fogalmazott, hogy az orosz hadsereg és a katonai tárca „győztesként távozik” a járvány elleni küzdelemből is, mert az országban a fegyveres erők körében a legalacsonyabb a halálozási és a fertőzöttségi ráta, s a legmagasabb a vakcináltak aránya. Konkrét adatokat nem említett, de kiemelte a 48. központi katonai tudományos kutatóintézet szerepét „a legjobb tesztrendszer” és „a lejobb vakcina” – a Szputnyik V – kidolgozásában.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »