Conte visszatérésében bízik az Öt Csillag Mozgalom

Giuseppe Conte volt miniszterelnöknek az olasz belpolitikába történő visszatérésével „szárnyra kaphat” az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és népszerűsége megközelítheti a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligáét – derült ki a kedden közzétett felmérésekből.

Az Öt csillag Mozgalom Giuseppe Conte visszatérését várja: a felmérések szerint ha Conte átveszi a párt vezetését, az M5S népszerűsége több mint hat százalékkal ugorhat meg és elérheti a 22 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a második legnépszerűbb párt lehetne a Liga mögött, amelynek tetszési indexét jelenleg 23 százalékra mérik.

A jogászprofesszor Conte az Öt Csillag Mozgalom jóvoltából nyerte el a miniszterelnöki tisztséget 2018 júniusában. Conte ez év január 26-án mondott le, miután a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt visszavonta minisztereit a közös kormányból, majd Sergio Mattarella államfő végül nem a pártok újabb esetleges jelöltjét, hanem az Európai Központ Bank volt elnökét, Mario Draghit bízta meg a kormányalakítással.

Draghinak ez sikerült is – köszönhetően annak, hogy az európai gazdasági életben rendkívül elismert és függetlenként nem vesz részt a pártok hagyományos kakaskodásában, szinte minden olasz politikai erő támogatja. Azt is kijelentette, hogy nem indul a következő olasz választáson, és éppen ebből adódóan máris megindult a politikai helyezkedés. Ennek részeként a meggyengült M5S Giuseppe Conte vezetésével szállna szembe az olasz jobboldali erőkkel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Conte éppen tanít, de visszatérhet

Azóta Giuseppe Conte visszatért tanítani a firenzei egyetem jogi karára, a politikától azonban nem vonult vissza. Az Öt Csillag Mozgalom hétvégén tartott vezetői találkozóján a párt alapítója, Beppe Grillo bejelentette, hogy Contéra bízzák az M5S „újjászületését”. Conte néhány hetet kért az „új politikai projekt” bemutatására.

A felmérések szerint Conte három év kormányzás után elegendő politikai erővel rendelkezik ahhoz, hogy talpra tudja állítani a nélküle a szétesés szélén álló Öt Csillag Mozgalmat, amelynek népszerűsége a 2018-as több mint 32 százalékról mostanra 15 százalékra süllyedt.

Giuseppe Conte az Európai Parlament ülésén, 2019. február 12-én. Kép forrása: Flickr.com

Elemzők szerint Giuseppe Conte vissza tudja csalogatni az Öt Csillag Mozgalomba a párt csalódott, és az utóbbi években távozott tagjait és választóit. Conte más pártokból is képes „halászni”, mivel a volt kormányfő az Öt Csillag Mozgalom bevált gyakorlata szerint egyszerre nyit jobbra és balra. Ez tette lehetővé, hogy az M5S által javasolt miniszterelnökként először a jobboldali Ligával, majd a baloldali Demokrata Párttal (PD) együtt kormányozzon.

A felmérések azt mutatják, hogy Giuseppe Contéval az M5S a Demokrata Párttól vonná el a támogatottságot, és a PD népszerűsége a jelenlegi 19 százalékról 14,2 százalékra eshet vissza. A Conte vezette M5S a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) is egy százalékponttal gyengítheti. Az FdI most a harmadik legnépszerűbb párt, több mint 17 százalékkal, a Liga és a PD mögött.

Giuseppe Conte visszatérésével azonnal magas fordulatba kapcsolna a pártok közötti választási kampány, amely Mario Draghi kormányának megalakulásával csak pillanatnyilag csillapodott le: Conte lenne az M5S vezette erők miniszterelnök-jelöltje a jobboldali koalícióval szemben, amelyet Matteo Salvini vezet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »