Kína is megérzi a tengerentúli kereslet csökkenését

Kilenchavi mélypontra gyengült a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedését jelző mérőszám februárban, miután a gyenge tengerentúli kereslet és a koronavírus-járvány hatásai befolyásolták a termelést, ez pedig a kínai foglalkoztatási helyzetet – áll a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésében.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) a januári 51,5 pontról tavaly május óta legalacsonyabb szintre, 50,9 pontra csökkent és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban gyengült a mutató. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők a januárival megegyező, 51,5 pontos mutatóra számítottak februárra.

Az új megrendelésekre vonatkozó alindex a januári 52,3 pontról 51,5 pontra gyengült, az új exportmegrendelésekre vonatkozó alindex 50,2 pontról 48,8 pontra süllyedt, míg a foglalkoztatási már a hetedik egymást követő hónapban maradt az 50 pontos szint alatt.

A kínai statisztikai hivatal vasárnap tette közzé a nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos februári adat 50,6 pont lett a januári 51,3 pont után, ami szintén a feldolgozóipar növekedésének a vártnál nagyobb mértékű lassulását tükrözte, miután szakértők minimálisan gyengülő mutatóra, 51,1 pontra számítottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »