3,5%-kal csökkent tavaly az amerikai GDP

A koronavírus-járvány következtében tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP) – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. 

Egy évvel korábban, 2019-ben az amerikai GDP 2,2 százalékkal nőtt. A friss adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra. A minisztérium honlapjára felkerült adatok szerint a személyes fogyasztások árindexe 1,2 százalékkal nőtt, gyengébb ütemben a 2019-ben mért 1,6 százaléknál. Az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index 1,4 százalékra lassult az előző évi 1,7 százalékról.

A minisztérium 4 százalékról 4,1 százalékra javította az amerikai GDP negyedik negyedévi évesített ütemű bővülésével kapcsolatos adatát, ami azonban elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 4,2 százaléktól. A harmadik negyedévben 33,4 százalékos növekedést, a második negyedévben 31,4 százalékos esést, az első negyedévben 5 százalékos csökkenést regisztráltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »