Öthónapos mélyponton az amerikai fertőzésszám

Öt hónapja nem volt ilyen alacsony az újonnan regisztrált COVID-19 fertőzöttek száma az Egyesült Államokban és a számok folyamatosan csökkennek – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfőn közzétett adataiból.

Az intézmény nyilvántartása szerint az elmúlt 24 órában 51.204 új esetről számoltak be az Egyesült Államokban, ami a legalacsonyabb napi adat október 8. óta, és az egy hónappal ezelőtt bejelentett új fertőzések számának kevesebb, mint negyede. Az Egyesült Államokban regisztrált fertőzések száma ezzel a járvány kezdete óta 28.605.669 főre emelkedett.

Az egyetem adatai szerint a halálozási arány is nagymértékű csökkenést mutat. Az elmúlt 24 órában 1097 halálesetet jelentettek a COVID-19 vírussal összefüggésben. Januárban – amely a koronavírusban elhunyt fertőzöttek száma szempontjából a legtragikusabb hónap volt az országban – átlagban 3100 ember hunyt el a vírus következtében és hat olyan nap is volt, amikor a halálozások száma meghaladta a 4000-et. Hétfőre az Egyesült Államokban elhunyt fertőzöttek száma elérte az 513.091 főt.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma is csökkent az országban. A Midwest COVID-nyomkövetési projekt adatai szerint kevesebb ember van kórházban koronavírus fertőzéssel, mint november 2-a óta bármikor. Jelenleg az Egyesült Államokban 47.352 COVID-19-es beteget ápolnak kórházban.

Nem mindenhol látható javulás

Vannak azonban olyan államok, ahol a statisztikák borús adatokat mutatnak. Floridában például vasárnap 126 koronavírus okozta halálesetet jelentettek, ami az országos halálozások 12 százaléka. Ugyanezen a napon a déli államban 5385 új COVID-19 fertőzöttet regisztráltak, ami az országosan jelentett új esetek csaknem 10 százaléka.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban eddig legalább 2463 olyan fertőzésről számoltak be, amelyet valamelyik koronavírus-variáns okozott. Az esetek túlnyomó részét az először Nagy-Britanniában felfedezett, fertőzőbb változat teszi ki, amelynek jelenlétét már az ország 44 államában kimutatták.

Az amerikaiaknak 24-48 órán belül hozzá kell jutniuk az újonnan jóváhagyott Johnson & Johnson koronavírus vakcinához – jelentette be hétfőn az amerikai vállalat vezérigazgatója az NBC televízióban. Alex Gorsky hozzátette: az engedélyezést követően a vállalat ezen a héten 4 millió, június végéig 100 millió, az év végéig pedig legfeljebb 1 milliárd adag kiszállítását tervezi.

A Johnson & Johnson által kifejlesztett vakcina abban is különbözik a korábban jóváhagyott – a Pfizer-BioNTech és a Moderna amerikai cégek által forgalmazott – oltásoktól, hogy egydózisú, azaz egy oltás beadása után is kialakul a védettség. Ezen kívül a Johnson & Johnson oltás szállítása és tárolása is egyszerűbb, mint az eddig megjelent vakcináké, ugyanis elegendő hűtőszekrényben tartani, nem szükséges hozzá fagyasztó.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »