Utazási hotspotok otthonról dolgozóknak

Azon országok mellett, amelyek tavaly nyitottak a távmunkások előtt, új úti célok is indítottak programokat, amelyek arra csábítják a home officeban dolgozókat, hogy trópusi partokon, egész napos napsütésben dolgozzanak.

Mi szükséges ehhez? Foglalkoztatás a tervezett rendeltetési helyen kívül (kötelező), a hosszú távú tartózkodás támogatásához szükséges anyagi háttér igazolása (általában szükséges), egészségügyi biztosítás (jó ötlet, még ha nem is kötelező mindenhol) és természetesen negatív Covid-tesztek. Ezekhez még hozzá kell adni a pályázati díjakat, illetve néhány plusz követelménynek is meg kell felelni és máris biztosítva van a tengerparti munkahely.

Íme néhány lehetőség:

Montserrat

A turisták jelenleg nem juthatnak be Montserratba, a távmunkások viszont igen. A január 29-én bejelentett program keretében akár 12 hónapig is lehetővé teszik az utazók számára, hogy az apró karibi szigeten éljenek és dolgozhassanak. „Erre a kezdeményezésre rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett” – mondta Warren Solomon, Montserrat idegenforgalmi igazgatója a CNBC Global Traveler-nek. „A pályázók földrajzi elterjedése megegyezik a fő nemzetközi forráspiacainkkal, nevezetesen az Egyesült Államokkal, Kanadával, az Egyesült Királysággal és Európával.”

A távmunkásoknak (beleértve a szabadúszókat és a tanácsadókat is) egészségügyi biztosítással kell rendelkezniük, és éves jövedelmüknek legalább 70 000 dollárnak kell lennie. A pályázási díj 500 dollár személyenként, a családoknak 750 dollár vagy annál magasabb. A válasz pedig egy héten belül megérkezik.

Bahamák

Azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy belefáradnának egy szigeten való tartózkodásukba, jelentkezhetnek a Bahamák Extended Access Travel Stay programjára. Az új, 12 hónapos tartózkodási engedély, amelyet röviden BEATS-nek hívnak, lehetővé teszi a távmunkások és diákok számára, hogy a Bahama-szigetek 16 különböző szigete, köztük Andros, Exumas, Eleuthera és Paradicsom-sziget között éljenek és mozogjanak.

A kérelmek feldolgozása öt napon belül megtörténik és személyenként 25 dollárba kerül. A munkavállalóknak igazolniuk kell a munkaviszonyukat, míg a diákoknak igazolniuk kell az iskolai beiratkozást, valamint a megélhetési és utazási költségek fedezésére szolgáló alapokat. További díjakért a hallgatók technikai támogatást és egyéb oktatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe a Bahamák Egyetemén.

Eleuthera

Forrás: Pixabay

Jóváhagyás esetén a fő pályázónak 1000 dollárt, míg minden további eltartott kísérőért 500 dollárt kell fizetnie. Megújítás lehetséges, legfeljebb hároméves időtartamú tartózkodásra.

Az utazóknak negatív Covid-19 teszt eredményre van szükségük (amely érkezésük előtt legfeljebb öt nappal korábban készült), illetve a Bahama Travel Health Visa igénylésére, amely egy további követelmény. Idén november 1-jétől a látogatóknak már nem kell karanténba kerülniük érkezéskor.

Dubai

Minden nemzetiség pályázhat Dubai új távmunkaprogramjára, feltéve, hogy havi 5000 dollár a minimum jövedelme. Azok az utazók, akik nem biztosak benne, hogy elköteleződnének, turistavízummal léphetnek be Dubaiba, majd tartózkodásuk alatt pályázhatnak a munkaprogramra.

A 287 dolláros regisztrációs díj alacsonyabb, mint a legtöbb programban. A kérelmezőknek rendelkezniük kell az Egyesült Arab Emírségekben érvényes egészségbiztosítással, és fizetési igazolással, illetve bankszámlakivonat formájában igazolniuk kell a jövedelmüket.

Dubai

Forrás: Pixabay

A többi programhoz hasonlóan a munkavállalók tetszés szerint távozhatnak és visszatérhetnek, de a tartózkodási engedély visszavonható, amennyiben az utazók hat folyamatos hónapot vannak távol. A dolgozók dadákat és sofőröket alkalmazhatnak, autókat bérelhetnek és gyermekeiket beírathatják Dubai iskolarendszerébe.

Dubaiba való beutazáshoz az utazóknak negatív PCR teszttel kell érkezniük, amelyet indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégezni. A leszálláskor további vizsgálatokra lehet szükség, a dél-afrikai vagy nigériai lakosok számára jelenleg nem engedélyezett a belépés.

Mauritius

Az Afrika délkeleti részén fekvő szigetország helyi idegenforgalmi tisztviselői szerint, azon digitális nomádok, akik egy „Covid-biztos” helyet keresnek, azok gondolhatnak Mauritiusra. A közel 1,3 millió lakosú országban eddig 610 Covid-eset volt, amelyek közül csak néhányat regisztráltak 2021-ben.

A távmunkások és nyugdíjasok, akik hajlandóak követni a „szigorú” egészségügyi intézkedéseket, „Prémium Vízumot” kérhetnek egy évig tartó tartózkodáshoz – áll az ország hivatalos turisztikai honlapján. A belépéshez az utazóknak két hétig karanténba kell vonulniuk és négy negatív Covid-19 tesztet kell teljesíteniük.

Regisztrációs díj nincs, bár a pályázóknak hosszú távú szálláslehetőségekre, utazási és egészségbiztosításra, valamint a Mauritiusban való tartózkodáshoz elegendő anyagi háttér igazolására van szükségük, amelyet legalább 1500 dolláros havi jövedelemként határoznak meg. 18 000 dollár megtakarítás elegendő – mondta Muhammad Muhsin Mowlabaccus a Mauritiusi Gazdasági Fejlesztési Testülettől.

Mauritius

Forrás: Pixabay

Horvátország

A várakozásoknak megfelelően Horvátország januárban kezdte fogadni a digitális nomádokat. A jelentkezés nem olyan egyszerű, mint más úti célok esetében. „Ez azonban hamarosan megváltozhat. Jelenleg csak a horvátországi helyi rendőrségen lehet pályázni. Arra számítunk, hogy márciusig… megkezdhetjük az online jelentkezéseket.” – mondta Jan de Jong, a Digital Nomad Association Croatia elnöke.

„Azok a távmunkások, akiknek külön vízumra van szükségük a Horvátországba való belépéshez, a legközelebbi horvát nagykövetségen vagy konzulátuson jelentkezhetnek, azonban de Jong elmondta, hogy e-mailben is elküldhetik a dokumentumokat a horvátországi rendőrőrsöknek.

Trogir

Forrás: Pixabay

A munkavállalóknak azt is be kell mutatniuk, hogy megfelelő anyagi hátterük van tartózkodásuk támogatásához, ez havi jövedelemmel vagy megtakarítással is megtehető – mondta de Jong. „A minimális havi összeg 16 142,50 kuna (2590 dollár). Azoknak a távmunkásoknak, akiknek nincs havi állandó jövedelme, az is elegendő, ha bizonyítják, hogy van megtakarításuk arra a 12 hónapra, mintegy 31 000 dollár.”

A távmunkások legfeljebb egy évig maradhatnak. A munkavállalók egy korábbi tartózkodás lejárta után hat hónappal jelentkezhetnek újra.

Madeira

Madeira nemcsak fogadja a digitális nomádokat, hanem egy egész közösséget akar belőlük létrehozni. A szigetcsoport, amely Portugália autonóm régiója, a Digital Nomads Madeira nevű kezdeményezés otthona. A kísérleti program ingyenes munkaterületet biztosít Ponta do Sol faluban február 1. és június 30. között.

„A munkaterület képes napi 30–40 ember befogadására.” – mondta Micaela Vieira, a Startup Madeira projektmenedzsere. „Eddig több mint 4800 regisztráció érkezett 90 országból.” Vieira elmondta, hogy a szigeten jelenleg több mint 250 digitális nomád dolgozik, vagy az ingyenes munkaterületeken, vagy az ingyenes Wi-Fi-t kínáló kávézókban és éttermekben. A legtöbben az Európai Unió vagy a schengeni térség országaiból származnak, az EU utazási korlátozásai miatt.

Ennek ellenére mások is csatlakozhatnak „a digitális nomádok által használt népszerű vízumhoz, a D7-hez” – mondta Vieira, utalva arra a vízumra, amely lehetővé teszi az EU-n kívüli állampolgárok számára, hogy portugáliai rezidenciát szerezzenek, feltéve, hogy legalább 7620 eurót (9250 dollárt) keresnek éves passzív (nem fizetésből származó) jövedelemből.

Madeira Ponta do Sol

Forrás: Pixabay

  • Ez is érdekes lehet:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »