Horvátországban kinyitottak a teraszok

Kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai hétfőn Horvátországban, a vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a korlátozások feloldását követően – közölte a helyi sajtó hétfőn.

Csak azok a vendéglátóhelyek nem nyithattak ki, amelyek nem rendelkeznek külső térrel, vagy kevésbé forgalmas helyen van az üzlet – írták a lapok. Ugyanakkor ezek az egységek továbbra is készíthetnek italt és ételt elvitelre, a kormánytól pedig ígéretet kaptak arra, hogy márciusban még megkapják a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére szánt támogatásokat.

Dubrovnik, Horvátország – kép forrása: Pixabay,com

A 4,1 millió lakossal rendelkező Horvátországban az elmúlt 24 órában 91 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 243.064-et. Egy nap alatt 11 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5537-re emelkedett. Kórházban 791 beteget ápolnak, közülük 64-en vannak lélegeztetőgépen.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: heti összehasonlításban 32,9 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az országban és több koronavírus-mutánst is regisztráltak, a britet, a dél-afrikait és a New York-it is, amelyről – mint mondta – még nem tudnak sokat. Egyben felszólította a lakosságot arra, hogy most ne utazzon. Beszámolt továbbá az újabb vakcinaszállítmányok érkezéséről is, Vili Beros egészségügyi miniszter pedig bemutatta azt a honlapot, amelyen hétfőtől online is lehet regisztrálni az oltásra.

Szlovéniában nincs enyhítés

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 243-mal 190.324-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3854-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 543-an vannak kórházban, 91-en intenzív osztályon.

Szlovénia nem tervezi a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását – közölte Janez Jansa kormányfő hétfőn a parlamentben. Erre a lépésre az év elején Csehország is elszánta magát, most pedig ott az egyik legrosszabb a járványhelyzet Európában – figyelmeztetett Jansa. Úgy vélte: a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása akkor lehet aktuális kérdés Szlovéniában, ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá csökken. Mindazonáltal hozzátette: a héten megvitatják annak lehetőségét, hogy a középiskolás osztályok mind visszatérhessenek az iskolapadokba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »