Franciaországban a fertőzések felét a brit variáns okozza

Franciaországban a fertőzések mintegy felét a koronavírus korábbinál fertőzőbb brit variánsa okozza – közölte Jean Castex miniszterelnök csütörtök este heti sajtótájékoztatóján. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy a romló tendencia ellenére a kormány mindent megtesz az újabb országos zárlat elkerülése érdekében.

A brit variáns aránya múlt héten még csak 36 százalék, az azt megelőző héten pedig csak 25 százalék volt, ezért a kormány a járvány harmadik hullámától tart.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a százból az a húsz megye kerül “szoros megfigyelés” alá, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya meghaladta a 250-et és “a kórházakban a nyomás a kritikus szintet közelíti”. Amennyiben a jövő héten tovább romlik a helyzet, a kormány március 6-tól ezeken a helyeken is hétvégi karantént léptet életbe. A húsz érintett megyéhez tartozik a Párizs körüli agglomeráció is, ahol 100 ezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut.

Miután a fertőző variáns az északi Dunkerque városában és a francia Riviérán terjed a leginkább, ezen a két helyen a kormány már korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a következő hétvégékre péntek délután 6 órától hétfő reggel 6 óráig.

Nagyon nem akarnak országos zárlatot

“Az egészségügyi helyet romlása ellenére mindent meg kell tenni az országos lezárás késleltetésére, mégpedig azért, hogy az oltásnak legyen ideje kifejteni a hatását” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy területenként nagyon változó a helyzet, a nyugati Bretagne-ban például az önkormányzati vezetők már a korlátozások feloldását szorgalmazzák.

Jean Castex jelezte, hogy az idősotthonok lakóinak 80 százaléka, a 75 éven felülieknek pedig több mint negyede már megkapta az oltást, s március végéig kétharmaduk be lesz oltva. A 65 éven felüliek számára április elején kezdődik az oltási kampány, s május közepére minden 50 éven felüli francia megkapja a koronavírus-elleni oltás legalább első dózisát. Összességében eddig 2,6 millióan kapták meg legalább az első adagot, felük pedig már a második dózist is felvette.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 403 új esetet jelentettek az előző napi 31 519 után, s az egy héttel ezelőtti 22 ezerhez képest. A kórházban kezeltek száma szerdához képest csaknem háromszázzal csökkent, de továbbra is magas szinten stagnál: a 25 317 kórházban ápolt fertőzött közül 3430-an vannak intenzív osztályon. Az elhunytak száma 261-gyel nőtt az elmúlt 24 órában, a járvány kezdete óta több mint 85 ezren vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »