Húsvét előtt biztosan nem lazít Olaszország

Az olasz egészségügyi miniszter szerdán a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások legalább április 6-ig tartó meghosszabbítását jelentette be, miközben San Marino Köztársaság nemzeti oltási napot hirdetett meg a miniállamba megérkezett orosz vakcina beadásának elindítása miatt.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a parlamentben jelentette be a hatályos korlátozó intézkedések húsvét utánig történő fenntartását. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy semmilyen enyhítés nem lehetséges a vírusmutációk erőteljes terjedése miatt, amely a számítások szerint március közepe felé éri el tetőzését. Az észak-olaszországi tartományokból terjedő újabb járványhullám miatt a húsz régióból már ötben túllépte a kritikus küszöböt az intenzív osztályok telítettsége. A miniszter hozzátette, hogy a járványveszélyesség fokozatait jelölő színek szerinti területi felosztás továbbra is érvényben marad.

Mint hangoztatta, az eredeti tervek szerint Olaszországnak az Európai Unióba érkező vakcina-mennyiség 13,4 százalékát kellene megkapnia. A szállítmányok késése miatt azonban az oltási program “rendkívül nehezen halad”. “Nem törődünk bele a késésbe, minden eszközzel igyekszünk nyomást gyakorolni a szállítmányok felgyorsítása érdekében” – jelentette ki a miniszter.

Speranza hangsúlyozta, hogy a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben “a vakcina közös, mindenki számára elérhető tulajdonnak számít, ezért fel kell adni a szabadalmak kiváltságos birtoklását”.

Szerda estig 3,7 millió olasz polgárt oltottak be, közülük 1,3 millióan megkapták a második dózist is. Utóbbiak száma az utóbbi hetekben alig emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Lombardia tartományban megkezdődött a 80 év felettiek beoltása: több mint félmillióan regisztráltak, ami a korosztály hetven százalékának felel meg; közülük eddig több mint négyezer embert tudtak beoltani. Rómában újabb oltási helyszínt nyitottak meg a sztárépítész Massimiliano Fuksas tervezte, felhő alakú kongresszusi központban. Luca Zingaretti tartományi elnök, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára hangoztatta, hogy “amint elegendő oltóanyag érkezik”, készen állnak napi 30 ezer személy beoltására. Mint megjegyezte, a régió gyógyszergyárai is készen állnak a vakcinagyártásra.

San Marinóban is indul a vakcináció

Az oltások érdekében a csütörtöki napot munkaszüneti napnak nyilvánították San Marino Köztársaságban, ahol huszonöt egészségügyi dolgozóval kezdődik el az oltási kampány. A miniállam nem kapott európai uniós szállítmányt, így Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt, melyből az első 7500 ampulla kedden érkezett meg.

San Marino népegészségügyi hivatalának (Iss) vezérigazgatója, Alessandra Bruschi elmondta, hogy minden 18 évesnél idősebb lakost be akarnak oltani. Jövő héttől megkezdik a 75 év felettiek oltását, majd a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok következnek. Három vakcinálási állomáson napi négyszáz lakos oltását tervezik. A 34 ezres köztársaságban jelenleg 317 az aktív betegek száma, 26-an vannak kórházban, ebből tízen intenzív osztályon. A járvány első évében 73-an vesztették életüket a betegségben.

Bruschi megjegyezte, hogy nagyon sokan jelentkeznek náluk a közeli olaszországi városokból, ahol a nagy-britanniai vírusvariáns miatt kritikus a helyzet és nincs elég oltóanyag, de San Marino egyelőre az orosz vakcinát kizárólag saját állampolgárainak adja.

A köztársaság járványintézkedésekért felelős biztosa, Agostino Ceccarini közölte, hogy további 7500 ampullát várnak az orosz vakcinából. Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte a Szputnyik V-t, de San Marino megbízik a római járványkórház vizsgálatában, amely hatékonynak tartotta az orosz oltóanyagot.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »