Indonéziában kötelezővé teszik az oltást

Indonézia úgy kívánja felgyorsítani a vakcinációs kampányt, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a lakosság körében. Aki ennek ellenére sem hajlandó beadatni magának a vakcinát, az büntetésre számíthat – írja a Bloomberg.

A nemrégiben kiadott elnöki rendelet értelmében a kormány büntetést szabhat ki azokra, akik elutasítják az oltást; a szociális segélyprogramok és az adminisztratív szolgáltatások leállításával vagy elhalasztásával, illetve pénzbírsággal sújthatják őket. A szankciók tényleges formáját a helyi önkormányzatok dönthetik el.

Indonézia már eddig is kilógott a többi ország sorából, járványkezelési stratégiája ugyanis több szempontból szöges ellentéte annak, mint amit számos más államban látni: például itt az idősek helyett a munkaképes korú felnőttek kapják meg először az oltást, továbbá – azzal a céllal, hogy minél többen beoltassák magukat az országban – az oltási kampány első körébe a csaknem 1,5 millió egészségügyi dolgozó mellett bevonták a sok követővel rendelkező influenszereket is.

A Covid-19 vakcina kötelezővé tétele mindezek ellenére szokatlan – a vezetés szerint azonban láthatóan szükséges – lépés. Egy tavaly szeptemberi felmérésből ugyanis kiderült, hogy az indonézek mintegy 65%-a tervezi beoltatni magát, míg a lakosság többi részét aggasztják a költségek, illetve az egészségügyi kockázatok. A kormány azóta ingyenessé tette az oltást.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »