Felelősségre vonják Donald Trumpot

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedd este megszavazta, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása (impeachment) nem sérti az alkotmányt.

Donald Trump egy kampányrendezvényen, kép forrása: Flickr

Trump második alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása helyi idő szerint kedd délután kezdődött meg. A republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, mégpedig a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A várhatóan legalább egy hétig tartó tárgyalás kedden négyórás vitával kezdődött, amely során arról tárgyaltak, hogy alkotmányos-e az eljárás. Miután hat republikánus szenátor a demokratákkal szavazott, a szenátus 56:44 arányban megszavazta, hogy az eljárás alkotmányos, így szerdán, helyi idő szerint délben folytatódik a tárgyalás a vád érveinek ismertetésével.

A szenátus vezetői abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására – napi legfeljebb 8 órában -, azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. A szenátoroknak később lesz alkalmuk kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.

Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felmentési eljárás megindítására szavazott. 2019-ben a hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult ellene impeachment eljárás, akkor a szenátus felmentette.

Majdnem biztos, hogy most is felmentik Trumpot

Szakértők szerint szinte biztosra vehető a volt elnök újabb felmentése, ugyanis a szenátusban kétharmados többségnek, azaz legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését. Ugyanakkor egy január végi szenátusi szavazás – amelynek során arról voksoltak, hogy folytassák-e a Trump elleni alkotmányos vádeljárást – is azt mutatta, hogy a republikánusok többsége ellenzi az eljárást: 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

A volt elnök ügyvédei hétfőn közleményükben szintén alkotmányellenesek nevezték az impeachmentet, és a tárgyalást „politikai színjátéknak” nyilvánították. „Ahelyett, hogy a ház elnöke és szövetségesei a nemzet gyógyulására összpontosítanának, vagy legalábbis a Capitoliumot megrohamozó törvénysértők büntetőeljárásával törődnének, megpróbálják saját politikai haszonszerzésük érdekében kihasználni a pillanatnyi káoszt” – fogalmaztak. Az ügyvédek a szenátust az ügy elutasítására szólították fel.

Amennyiben Trumpot elítélnék, elveszítheti a neki járó juttatásokat és a szenátus egy utólagos szavazást tarthatna arról, hogy soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ellentétben a felelősségre vonási eljárással, ebben az esetben csak a szenátus egyszerű többségére lenne szükség.

Forrás: MTI / CNN

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »