Tényleg lemondott az olasz kormányfő

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtotta lemondását, amelyet az államfő el is fogadott. Ennek nyomán Sergio Mattarella konzultációt indít a parlamenti pártokkal – közölte az elnöki palota.

Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó – minél gyorsabb – egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva.

A konzultáció során Mattarella felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb általa vezetett, harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján, illetve további megoldásokat keresni.

Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ezzel véget ért. Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya. Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.

Giuseppe Conte az Európai Parlamentben. Kép forrása: Flickr

Bármi (és annak az ellenkezője is) megtörténhet

Elemzők szerint a jelenlegi kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) – hiába szorgalmazzák a Giuseppe Conte vezetésével alakítandó újabb kormányt, ha nem tudnak megfelelő parlamenti többséget felmutatni, főleg a felsőházban, ahol a január 19-i bizalmi szavazáson kapott 156 vokssal a kormány alig néhány napig bírt a helyén maradni.

A(z ex) miniszterelnök azóta is egy, a kormányát támogató centrumerő felállításán dolgozik, azt azonban egyelőre nem tudni, kik lennének ennek a tagjai. A La Repubblica baloldali napilap úgy látja, Conte „élete legnehezebb játszmáját” vívja, miközben az államfő csakis biztos többséggel bízza meg ismét a kormányalakítással.

Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conténak óráról órára egyre kevesebb esélye van, és most a pártok közötti egyeztetés dönt a folytatásról, ami azt jelentheti, hogy „minden típusú politikai házasság elképzelhető”.

A pártvezetők nyilatkozatai sem segítenek

Az ügyvéd Contéból miniszterelnököt faragó M5S vezető politikusa, Luigi Di Maio közösségi oldalán azt írta: „elérkezett az igazság pillanata”. Di Maio stabil, erős kormányt sürgetett a „vakcina-szállítmányokat leállító gyógyszergyártó óriások elleni küzdelemben”. Az M5S feltételként szabja Giuseppe Conte maradását a miniszterelnöki székben, elemzők szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy a párt az utolsó pillanatban kihátrál Conte mögül, ha ezzel elkerülheti a számára előnytelen kormányalakítást vagy a választásokat.

A Demokrata Párt alelnöke, Deborah Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország (IV) párt Matteo Renzi vezetésével.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt nem zárkózik el akár egy nemzeti egységkormánytól sem, azzal a feltétellel, hogy „újabb fénymásolat-kormány helyett minőségi előrelépés következik be”.

A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az „időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra”. „Olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik” – jelentette ki a politikus.

Mint azt Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, az országnak elege van a „Conte igen, Conte nem, Conte még egyszer” mondókából.

A felmérések szerint az olaszok több mint fele nem érti, miért van válság, negyven százalékuk pedig egy újabb, de erősebb Conte-kormányt támogat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »