Néhány év és indul az űrturizmus

Július 20-án lesz 50 éve, hogy a NASA holdprogramja keretében az Apollo-11 útja során Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdra léptek. Most, mindössze öt évtizeddel később, híres milliárdosok tucatjai támogatnak különböző projekteket, amelyek nemsokára lehetővé teszik ezt mindenki számára, aki – jóval több pénzért persze – hajlandó egy kicsit messzebbre menni, mint a helyi strand.

Az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos a közelmúltban egy nagyon drága váláson ment keresztül, a legtöbb becslés szerint azonban még mindig ő a világ leggazdagabb embere. Az üzletember pedig mélyen a zsebébe nyúl, hogy finanszírozni tudja Blue Origin névre keresztelt űrprojektjét – ennek keretében egy olyan rakétát építenek, amellyel a vállalkozó szelleműek egy rövid űrutazást tehetnek.

A honlapon már bárki foglalhat helyet, bár a tényleges indulási időpontokat még nem jelentették be, és a pontos árak sem ismertek.

  • A projektről részletesebben:
A tervek szerint egy 11 perces, gyors űrutazás körülbelül 300 ezer dollárba kerül majd. A hatszemélyes űrhajóknak az űrhajózás történetében soha nem látott méretű ablakai és hátradönthető bőr ülései lesznek a gravitációs erő elosztására.

Az újrahasznosítható rakéta és a kapszula 62 kilométer magasságba viszik fel az utasokat, akik így pár percre megtapasztalhatják a súlytalanság élményét, valamint láthatják a Föld görbületét és a körülötte lévő űr feketeségét. Bezos még egy 2017 áprilisában tartott szimpóziumon mutatta be az utaskapszulák prototípusát.

Fotó: Reuters

Richard Branson brit milliárdos üzletember még ennél is tovább ment, és már 600 jegyet eladott az űrbe vágyó utasoknak, 250 ezer dollárért darabját. Februárban VSS Unity nevű hajója már majdnem el is jutott az űrbe három utassal a fedélzetén.

A harmadik “nagy játékos” Elon Musk és a SpaceX. Musk eddig sokkal kevesebbet foglalkozott a turizmussal – ehelyett leginkább rakományt szállított óriásrakétáival (a Falcon Heavy névre keresztelt monstrum első útján még egy Tesla gépkocsit is magával vitt). A vállalatvezér azonban nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy “nagyon király” lenne, ha az emberek fizetnének azért, hogy az űrbe utazhassanak a közelmúltban bemutatott Crew Dragon űrhajóján.

Már eddig is mehettek magánszemélyek az űrbe, mégpedig az orosz Szojuz űrhajókon. Dennis Tito amerikai üzletember volt az első “űrturista”, aki 2001-ben 20 millió dollárt fizetett azért, hogy a Nemzetközi Űrállomásra repülhessen.

A svájci UBS bank kutatói szerint az űrturizmus nem légből kapott ötlet – a becslések szerint 2030-ig 800 milliárd dolláros iparág lesz. Az idén márciusban megjelent kutatási anyagban a UBS azt állítja, hogy az űr iránt érdeklődők jelenleg mindössze 5 000 dollárért átélhetik a nulla gravitációs élményt egy hagyományos repülőgépen, a Holdra történő utazás azonban körülbelül 150 millió dollárba fog kerülni.

A bank az űrturizmust egyúttal a Föld két pontja közötti hosszú távú utazások következő lépcsőjének látja, ami lehetővé teszi majd a jelenlegi repülési idők drasztikus csökkenését. 2018-ban a SpaceX azt mondta, hogy 10 éven belül egy olyan nemzetközi utazási szolgáltatást szeretne létrehozni, amellyel az utasok egy órán belül elérhetik a Föld bármely pontját.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket…

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »