Biden már beiktatása napján törölni akarja Trump rendeleteit

Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök már beiktatása napján tucatnyi elnöki rendeletet tervez aláírni, hogy visszafordítsa Donald Trump távozó elnök legvitatottabb intézkedéseit, továbbá lépéseket tesz a koronavírus-járvány kezelésére is – jelentette be leendő kabinetfőnöke, Ron Klain.

A Fehér Ház stábjának vezető tisztségviselőihez intézett körlevelében Klain vasárnapi médiabeszámolók szerint azt írta, az első rendeletek között szerepelni fog a távozó republikánus elnök által egyes iszlám országokkal szemben elrendelt beutazási tilalom feloldása, a párizsi klímamegállapodáshoz való újbóli csatlakozás, illetve a diákhitel-visszafizetések szüneteltetésének meghosszabbítása is.

A szombati keltezésű feljegyzés szerint Joe Biden azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a maszkviselést minden szövetségi intézményben és az államok közötti utazásokra vonatkozóan, emellett a megválasztott demokrata párti elnök az éghajlatváltozással és az egészségügyi ellátás bővítésével kapcsolatos rendeleteket is alá fog írni.

Joe Biden – ahogy a közlés fogalmaz – a hivatalban töltött első száz napja során egy nagyszabású bevándorlási tervet fog küldeni a kongresszusnak, amelyben például állampolgárságot ajánlana a jelenleg az Egyesült Államokban élő, nem regisztrált bevándorlók millióinak.

Ron Klain szerint a leendő amerikai elnök második hivatali napján a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az iskolák és vállalkozások újraindítását, valamint a kiterjedt tesztelés beindítását célzó rendeleteket ír majd alá, január 22-én pedig utasításba fogja adni, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a gazdasági válság által a dolgozó családok körében okozott károk enyhítésére is.

„Ezek a rendeletek megkönnyebbülést hoznak majd a válsággal küszködő amerikaiak millióinak” – hangsúlyozza feljegyzésében Biden leendő kabinetfőnöke. „A megválasztott elnök intézkedései nem csak azt szolgálják, hogy visszafordítsák a Trump-adminisztráció által okozott legsúlyosabb károkat, hanem azt is, hogy Joe Biden hozzáláthasson országunk előremozdításához” – fogalmazott Klain.

Biden emellett megkezdené az igazságszolgáltatási rendszer reformját, illetve tervet dolgoztat ki arra, hogyan egyesítsék a családjukkal azokat a gyerekeket, akiket az amerikai-mexikói határon választottak el a szüleiktől – áll a közleményben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »