Szigorítás jön Franciaországban a vírusmutáció miatt

Szombattól “legalább két hétig” Franciaország egész területén délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom, továbbá a határellenőrzést is megerősítik, hogy megfékezzék a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változatának terjedését – jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

“A közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató egységnek 18 órakor be kell zárnia” – mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben és a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén mostanáig este 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.

A Marseille-i kikötő és az ottani karácsonyi vásár látképe 2020. december 31-én 20 óra után. Marseille-ben akkor még este 8-kor kezdődött a kijárási tilalom. Kép forrása: Flickr

“A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ez az intézkedés egészségügyileg hatékony: abban a 15 megyében, ahol a kijárási tilalom január 2-a óta 18 órakor kezdődik, az új esetek növekedése kétszer, sőt van, ahol háromszor kisebb, mint más megyékben” – hangsúlyozta a kormányfő.

Jean Castex jelezte, hogy Franciaországban “a szomszédos országokhoz képest a helyzet ellenőrzés alatt áll, de törékeny, és a vírus továbbra is aktívan terjed”. A napi esetszám egy magas platón, átlagosan 16 ezer körül van.

Szigorítják a határellenőrzést is

A koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai és brit változatainak megfékezésére, illetve azért, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak “domináns törzzsé”, a kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött.

Az Európai Unión kívüli országokból érkezők ezentúl csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

Egyelőre nincs szó teljes lezárásról

A miniszterelnök kiemelte, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem indokol újabb általános karantént, de amennyiben “jelentősen romlik a járványhelyzet” a kormány “haladéktalanul” teljes lezárást fog elrendelni.

Castex arra is kitért, hogy a kormány “mindenképpen nyitva tartja az iskolákat, mert ez alapvető cél”. Az elsőéves egyetemisták számára január 25-től kiscsoportban újraindulnak személyes részvétel mellett a szemináriumok.

Felpörgetik az oltási kampányt

A kormány hétfőtől az oltást kortól függetlenül minden veszélyeztetett emberre kiterjeszti; ennek érdekében hétszáz új oltópont nyílik meg. Eddig csak a 75 éven felüliek és az 50 évesnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók jelentkezhettek oltásra.

A francia egészségügyi minisztérium és a Worldometers adatai szerint a napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik – az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott -, az utóbbi 24 órában 21 228 új estet jelentettek. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer, közülük 2700-an vannak intenzív osztályon, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak mintegy felét foglalják el a koronavírus-fertőzöttek.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek