Elképesztő, mi folyik a kriptodeviza-piacon

Mindössze 24 óra leforgása alatt közel 170 milliárd dollár “törlődött” a kriptovaluták piacáról, főként a Bitcoin árfolyamingadozásának köszönhetően – írja a CNBC.

A CoinMarketCap adatai szerint a kriptodevizák teljes piaci értéke hétfőn 957 milliárd dollárra esett az egy nappal azelőtti 1,1 billió dollárról. Ez főként a piac mintegy kétharmadát kitevő Bitcoinnak tulajdonítható, amelynek értéke egyetlen nap alatt 11%-kal zuhant. A piac 13%-át adó Ether ugyanakkor szintén sokat, 15%-ot veszített az értékéből.

A Bitcoin értéke a múlt héten több mint 40 000 dolláron tetőzött. A világ lehíresebb kriptovalutájának “ámokfutását” számos tényezőnek tulajdonítják, beleértve a nagyobb intézményi befektetők vásárlásait, illetve azt, hogy a Bitcoint sokan a “digitális aranyhoz” hasonlítják, amely potenciális biztonságos eszköz, illetve fedezet az infláció ellen.

A Bitcoin árfolyamváltozása az elmúlt három hónapban. Kép forrása: CoinMarketCap

A JPMorgan szakértői által nemrégiben publikált elemzés szerint a Bitcoin hosszú távon akár a 146 000 dolláros értéket is elérheti, lévén az arannyal versenyez az alternatív befektetési módok körében. A bank stratégái azonban megjegyezték, hogy a Bitcoinnak lényegesen kevésbé volatilisnek kell lennie ahhoz, hogy elérje ezt a szintet. Amint ez az elmúlt hetek vad árfolyamingadozásából is kiderül, ez mindeddig nem valósult meg.

A Bitcoin árfolyama a témával foglalkozó szakértők körében is vitatéma: David Rosenberg, a Rosenberg Research közgazdásza például buboréknak nevezte, ugyanakkor tény, hogy a kriptovaluta árfolyama átlagban folyamatosan emelkedik, ezért többek szerint tényleg nem kizárt a 100, 150 vagy akár 200 ezres érték elérése sem.

A témáról bővebben az alábbi podcast-ben beszélnek:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »