50 éve nem esett ennyi hó Madridban, megbénult a város

A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér – közölte a légikikötőt üzemeltető AENA vállalat szombaton.

A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire – a helyzet azóta sem javult, nem mérséklődött a hóesés.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Az egyetlen működő közlekedési eszköz a metró, amely emiatt 24 órán keresztül folyamatosan szállít utasokat.

A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben.

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros, délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert. Alább a spanyol ABC napilap által közzétett képgaléria látható Madrid belvárosáról:

https://www.instagram.com/p/CJ0nxCMh1Xd/

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba. A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / ABCdiario

Friss hírek