Kormányválsággal indult az év Olaszországban

Kormányválság veszélyével indult az év az olasz politikában, miután a legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország csütörtökig adott ultimátumot Giuseppe Conte miniszterelnöknek, az ellenzék pedig egy nap alatt százezer aláírást gyűjtött össze a kormányfő lemondatására.

Olasz sajtóértesülések szerint január 7-ig eldől a Conte-kormány sorsa. Az általában jól informált Affaritaliani hírportál több mint kilencven százalékra becsülte a kormányválság esélyét, míg más források a kormányátalakítás lehetőségével számolnak.

Ultimátumot a Matteo Renzi vezette, három százalék körüli Élő Olaszország (IV) kormánypárt támasztott Giuseppe Contéval szemben, a párt ugyanis bejelentette, hogy amennyiben a miniszterelnök nem teljesíti a kéréseit, visszavonja a kormányból két miniszterét. Az IV követelései között szerepel, hogy Conte a lehető legszélesebb körben vonja be a kormánypártokat az országnak szánt 209 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap felhasználásába, valamint a kormány használja fel az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásait is. Ezen kívül Matteo Renzi azt sürgeti, hogy Giuseppe Conte engedje át a titkosszolgálatok vezetését, amit a miniszterelnök hónapokkal ezelőtt saját hatáskörébe vont.

Renzi nem titkolta, hogy kész akár a parlamentben „kihívás elé állítani” a kormányfőt, aki az IV szenátorai nélkül a felsőházban nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges többséggel. Elemzők szerint Renzi nem kormány-, hanem miniszterelnök cserét akar elérni. Kommentárok emlékeztettek, hogy a politikus volt a 2019 szeptemberében megalakult második Conte-kormány szellemi atyja: akkor a Giuseppe Conte mögött álló Öt Csillag Mozgalom (M5S) a jobboldali Liga helyett a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást.

Conte ugyanakkor biztosnak tekinti kormányfői pozícióját; érvelése szerint valójában senki sem akar válságot és előrehozott választásokat, ezért készen áll bizalmat kérni a parlamentben. Megfigyelők úgy látják, hogy a kormányban kialakult feszültséget a Demokrata Párt saját előnyére használhatja fel új miniszteri tárcákat kérve a kormányfő támogatásáért cserébe.

Sergio Mattarella államfő korábban kizárta egy harmadik Conte-kormány lehetőségét, de a jelenlegi egészségügyi és gazdasági vészhelyzet az esetleges új választások megtartását is nehezíti. Az államfőnek júliusig van lehetősége a parlament feloszlatására, mivel a következő köztársasági elnök 2022-es megválasztásáig ez később már nem lesz lehetséges.

Ezzel egy időben Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke internetes aláírásgyűjtést indított Giuseppe Conte lemondatására, amely huszonnégy óra leforgása alatt elérte a százezres csatlakozást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »