Az elítéltek nem szerepelnek az amerikai oltási tervekben

Most, hogy az Egyesült Államokban elindult a tömeges oltási kampány, egészségügyi szakértők joggal teszik fel a kérdést: a tervek között miért nem szerepel a börtönben lévő elítéltek vakcinációja?

Elemzők és egészségügyi tisztviselők évek óta kongatják a vészharangot, hogy nagyon nagy gondok lesznek a börtönökben, ha kitör egy járvány, ezekben a létesítményekben ugyanis lehetetlen fenntartani a biztonságos fizikai távolságot, ráadásul az egészségügyi ellátás is korlátozott.

Ez a félelem be is igazolódott; a koronavírus-járvány első hulláma során számos amerikai börtön vált gócponttá. És mint ahogy az egy friss tanulmányból kiderül, a fogvatartottak csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg és kétszer nagyobb valószínűséggel vesztik életüket a Covid-19 betegség következtében, mint a lakosság többi része.

Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) mindezek ellenére még nem hozott döntést arról, hogy az elítélteket hanyadik fázisban oltják be, bár arra tettek utalást, hogy a börtönök személyzete bekerülhet a kampány második szakaszába.

Számos szakértő sürgős megoldást vár a kérdésre – van aki azzal érvel, hogy a járvány terjedése országosan is jobban fékezhető lenne, ha a börtönök lakóit kezdenék oltani. A dolog azonban ennél árnyaltabb. Nyilvánvalóan az lenne a legjobb ha minden csoport egyszerre megkaphatná az oltást, a szűkös készlet miatt azonban egyeseknek még hónapokat kell erre várniuk. A fogvatartottak esetében pedig etikai kérdések is felmerülnek; sokak szerint jogos a kérdés, hogy miért részesítsék előnyben a társadalom egy olyan rétegét, amely „nem érdemli meg” – még akkor sem, ha magas kockázatú csoportról beszélünk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »