Koronavírus: Csehország és Hollandia szigorít az ünnepek előtt

Európában több helyütt nem alakul túl kedvezően a járványgörbe, az országok sorra jelentik be a karácsonyi korlátozásokat: Csehországban két hét után újra megszigorítják az óvintézkedéseket, míg Hollandia öt hétre teljesen bezár.

Csehországban két hétig tartott a lazítás

A cseh kormány hétfőn úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetének következtében kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban, mert – mint Jan Blatny egészségügyi miniszter fogalmazott – “meg akarjuk előzni a bajt.

A szigorításokat illetően a miniszter közölte:

  • az üzletek és a szolgáltatások továbbra is nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát;
  • a vendéglőket, uszodákat, közfürdőket, fitnesz- és welnessközpontokat bezárják;
  • visszatér az éjjeli kijárási tilalom;
  • az általános és középiskolások karácsonyi szünete a szokásosnál korábban kezdődik;
  • engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket;
  • illetve belső és külső tereken egyaránt kötelező marad a maszkviselés.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy az összes vendéglő, szálloda, illetve szolgáltatás, amelyet pénteken bezárnak, veszteségeiért százszázalékos térítést kap a kormánytól.

Jarmila Rázová országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a kormány döntése alapján már szerdán megkezdődik a cseh lakosság önkéntes, antigéntesztekkel történő szűrése is. Országszerte mintegy 2000 tesztállomást alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A tesztelésen való részvétel, amit az állampolgárok ötnaponta megismételhetnek, mindenki számára önkéntes és ingyenes lesz – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. A kormány rendelete alapján az országos szűrési akció december 16-tól január 15-ig tart. Felmérések szerint a cseh lakosság körében nagy az érdeklődés a tesztelés iránt.

Hollandia öt hétre bezár

Hollandiában bezárnak az iskolák, az üzletek, a múzeumok, a könyvesboltok, a sportcentrumok; a keddtől érvényes, kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedések legalább öt hétig maradnak érvényben – jelentette be Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn. “Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához. Hollandia öt hétre bezár” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az éjféltől életbe lépő szabályozás szerint a mozik, a színházak, az uszodák és hajvágószalonok, illetve a nem alapvető árukat kínáló üzletek is bezárnak. Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani. Az iskolák és az óvodák szintén bezárják kapuikat, a tanítás és a kisebbek foglalkozásai leghamarabb január 18-án kezdődhetnek meg. Kerülni kell a csoportosulást; a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két – illetve karácsony este három – emberrel találkozhat.

Csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok maradhatnak nyitva. A miniszterelnök kiemelte: a kormány azt kéri a lakosságtól, lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki ne tegyen szükségtelen kirándulást, ne utazzon külföldre.

A bárok és éttermek október közepe óta tartanak zárva Hollandiában. A részleges lezárás kezdetben lassította a magas fertőzési arányt, az utóbbi napokban azonban ismét egyre több új fertőzöttet azonosítottak az országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek