Covid: a törököknél hirtelen megjelent 800 ezer eset, Magyarország 2%-on

A török kormányzat úgy döntött, hogy ezentúl nem csak azokat a koronavírusos eseteket regisztrálja a hivatalos statisztikákban, akik tüneteket mutatnak és kórházi kezelésre szorulnak, hanem az enyhe lefolyású és tünetmentes fertőzötteket is, azaz mindenkit, aki pozitív tesztet produkál. 

Ennek köszönhetően Törökországban mostantól 1 millió 890 ezer a hivatalos esetszám, az eddig 1 millió körüli érték helyett. Ettől a bakitól eltekintve Törökország egyébként nem áll rosszul a járvány kezelésében, legalábbis a közel 85 milliós népességszámot tekintve nem kifejezetten magas sem a halálozási arány (16.199 halott), sem az aktív fertőzöttek száma (212.045 fő, azaz a lakosság 0,25%-a).

Összehasonlításképpen, a hasonló népességszámú (84 milliós) Németországban 340.921 az aktív fertőzöttek száma (0,41%), és 22.171-en haltak már bele a betegségbe. Európában a halálozás tekintetében Olaszország és az Egyesült Királyság áll a legrosszabbul, egyaránt 64 ezer halottal, az aktív fertőzöttek lakosságszámhoz viszonyított arányában pedig Belgium és Franciaország áll az élen: Belgiumban már 4,71% az aktív fertőzöttek aránya, azaz már minden 21. belga lakos aktív fertőzött, Franciaországban 3,26%-on áll a mutató.

Ebben a tekintetben egyébként Magyarország sem áll jól, az európai rangsorban Szerbia 2,61%-os mutatója (227.626 aktív fertőzött) után Magyarország következik, nálunk éppen ma érte el a 2%-os küszöböt az aktív fertőzöttek aránya 192.683 fővel, azaz már minden 50. magyar aktív fertőzött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Worldometer

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »