Covid: a törököknél hirtelen megjelent 800 ezer eset, Magyarország 2%-on

A török kormányzat úgy döntött, hogy ezentúl nem csak azokat a koronavírusos eseteket regisztrálja a hivatalos statisztikákban, akik tüneteket mutatnak és kórházi kezelésre szorulnak, hanem az enyhe lefolyású és tünetmentes fertőzötteket is, azaz mindenkit, aki pozitív tesztet produkál. 

Ennek köszönhetően Törökországban mostantól 1 millió 890 ezer a hivatalos esetszám, az eddig 1 millió körüli érték helyett. Ettől a bakitól eltekintve Törökország egyébként nem áll rosszul a járvány kezelésében, legalábbis a közel 85 milliós népességszámot tekintve nem kifejezetten magas sem a halálozási arány (16.199 halott), sem az aktív fertőzöttek száma (212.045 fő, azaz a lakosság 0,25%-a).

Összehasonlításképpen, a hasonló népességszámú (84 milliós) Németországban 340.921 az aktív fertőzöttek száma (0,41%), és 22.171-en haltak már bele a betegségbe. Európában a halálozás tekintetében Olaszország és az Egyesült Királyság áll a legrosszabbul, egyaránt 64 ezer halottal, az aktív fertőzöttek lakosságszámhoz viszonyított arányában pedig Belgium és Franciaország áll az élen: Belgiumban már 4,71% az aktív fertőzöttek aránya, azaz már minden 21. belga lakos aktív fertőzött, Franciaországban 3,26%-on áll a mutató.

Ebben a tekintetben egyébként Magyarország sem áll jól, az európai rangsorban Szerbia 2,61%-os mutatója (227.626 aktív fertőzött) után Magyarország következik, nálunk éppen ma érte el a 2%-os küszöböt az aktív fertőzöttek aránya 192.683 fővel, azaz már minden 50. magyar aktív fertőzött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Worldometer

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »