Covid: a törököknél hirtelen megjelent 800 ezer eset, Magyarország 2%-on

A török kormányzat úgy döntött, hogy ezentúl nem csak azokat a koronavírusos eseteket regisztrálja a hivatalos statisztikákban, akik tüneteket mutatnak és kórházi kezelésre szorulnak, hanem az enyhe lefolyású és tünetmentes fertőzötteket is, azaz mindenkit, aki pozitív tesztet produkál. 

Ennek köszönhetően Törökországban mostantól 1 millió 890 ezer a hivatalos esetszám, az eddig 1 millió körüli érték helyett. Ettől a bakitól eltekintve Törökország egyébként nem áll rosszul a járvány kezelésében, legalábbis a közel 85 milliós népességszámot tekintve nem kifejezetten magas sem a halálozási arány (16.199 halott), sem az aktív fertőzöttek száma (212.045 fő, azaz a lakosság 0,25%-a).

Összehasonlításképpen, a hasonló népességszámú (84 milliós) Németországban 340.921 az aktív fertőzöttek száma (0,41%), és 22.171-en haltak már bele a betegségbe. Európában a halálozás tekintetében Olaszország és az Egyesült Királyság áll a legrosszabbul, egyaránt 64 ezer halottal, az aktív fertőzöttek lakosságszámhoz viszonyított arányában pedig Belgium és Franciaország áll az élen: Belgiumban már 4,71% az aktív fertőzöttek aránya, azaz már minden 21. belga lakos aktív fertőzött, Franciaországban 3,26%-on áll a mutató.

Ebben a tekintetben egyébként Magyarország sem áll jól, az európai rangsorban Szerbia 2,61%-os mutatója (227.626 aktív fertőzött) után Magyarország következik, nálunk éppen ma érte el a 2%-os küszöböt az aktív fertőzöttek aránya 192.683 fővel, azaz már minden 50. magyar aktív fertőzött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Worldometer

Friss hírek

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is.

Read More »