Covid: a törököknél hirtelen megjelent 800 ezer eset, Magyarország 2%-on

A török kormányzat úgy döntött, hogy ezentúl nem csak azokat a koronavírusos eseteket regisztrálja a hivatalos statisztikákban, akik tüneteket mutatnak és kórházi kezelésre szorulnak, hanem az enyhe lefolyású és tünetmentes fertőzötteket is, azaz mindenkit, aki pozitív tesztet produkál. 

Ennek köszönhetően Törökországban mostantól 1 millió 890 ezer a hivatalos esetszám, az eddig 1 millió körüli érték helyett. Ettől a bakitól eltekintve Törökország egyébként nem áll rosszul a járvány kezelésében, legalábbis a közel 85 milliós népességszámot tekintve nem kifejezetten magas sem a halálozási arány (16.199 halott), sem az aktív fertőzöttek száma (212.045 fő, azaz a lakosság 0,25%-a).

Összehasonlításképpen, a hasonló népességszámú (84 milliós) Németországban 340.921 az aktív fertőzöttek száma (0,41%), és 22.171-en haltak már bele a betegségbe. Európában a halálozás tekintetében Olaszország és az Egyesült Királyság áll a legrosszabbul, egyaránt 64 ezer halottal, az aktív fertőzöttek lakosságszámhoz viszonyított arányában pedig Belgium és Franciaország áll az élen: Belgiumban már 4,71% az aktív fertőzöttek aránya, azaz már minden 21. belga lakos aktív fertőzött, Franciaországban 3,26%-on áll a mutató.

Ebben a tekintetben egyébként Magyarország sem áll jól, az európai rangsorban Szerbia 2,61%-os mutatója (227.626 aktív fertőzött) után Magyarország következik, nálunk éppen ma érte el a 2%-os küszöböt az aktív fertőzöttek aránya 192.683 fővel, azaz már minden 50. magyar aktív fertőzött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Worldometer

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply