Fél évet késik a Sanofi Covid-vakcinája

A Sanofi francia, illetve a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari cégek pénteken bejelentették, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk csak 2021 végére lesz kész, miután az első klinikai tesztek eredményei meg sem közelítik a remélt szintet.

“A program késedelmet szenved annak érdekében, hogy az idősebb embereknél növekedjen az immunreakció” – írták közleményükben a gyártók. Előrejelzésük szerint a vakcina csak 2021 harmadik negyedévére készülhet el, míg korábban azt közölték, hogy a jövő év első felében beadják az engedélyeztetési kérelmet, és 2021-ben már egymilliárd adagot le is tudnak szállítani. Az Európai Unió 2021-re 300 millió dózist rendelt meg ebből az oltóanyagból.

A Sanofi a közelmúltban jelezte, hogy a harmadik fázisú – azaz a tömeges – tesztelés csak december végén kezdődik meg. Az első tesztek köztes eredményei ugyanakkor várakozáson aluliak voltak.

Bár a 18-49 év közötti korosztályban az immunreakció “megegyezik azon betegek reakciójával, akiknél nem jelentkezett a Covid-19-fertőzés”, az idősebb korosztályban nem kielégítő az immunválasz – hangsúlyozták a gyártók. A laboratóriumok ezért jelenleg az antigén-koncentráció tökéletesítésére törekednek annak érdekében, hogy az idősebb korosztály körében is javítsák az immunreakciót.

Februárban további, második fázisú klinikai teszteléseket végeznek a finomított antigén-koncentrációval, amelyet a közelmúltban már teszteltek emlősállatokon. A közlemény szerint ez utóbbi vizsgálat kimutatta, hogy a “vakcina-jelölt védelmet biztosíthat a tüdőbetegségek ellen, és a vírus gyors, 2-4 napon belüli eltűnését idézi elő az orrjáratokban és a tüdőben”.

“Amikor nagy mennyiségű vírust fecskendeztünk beoltott állatokba, kiváló eredményeket kaptunk, és ez bizalomra ad okot” – mondta a francia hírügynökségnek Thomas Triomphe, a Sanofi alelnöke.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok rontották tovább.

Read More »