Folytatódik az óvatos nyitás Franciaországban

Franciaországban folytatódik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

“Bár a járványhelyzet sokat javult az elmúlt hetekben, a napi új esetszámok csökkenése néhány napja megtorpant, így a csatát még nem nyertük meg” – mondta csütörtök esti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Jean Castex megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, s az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között.

December 24-én, a karácsonyra tekintettel semmilyen korlátozás nem lesz, szilveszterkor azonban este 8 órától tilos az utcán tartózkodni, miután a miniszterelnök szerint december 31-e “a járvány megugrásának minden összetevőjét fokozottan tartalmazza”. A belügyminisztérium jelezte: szilveszter éjjel több mint 100 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon a kijárási tilalom betartatására.

A tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok) nem kedden, hanem leghamarabb három hét múlva nyithatnak ki. A kormányfő elmondta: az általános karantén feloldása után “konszenzus hiányában” nem vezetik be a fertőzöttek számára a kötelező hatósági karantént.

A kormány szerint az általános karantén feloldáshoz a napi esetszámnak eredetileg 5 ezerre, a súlyos betegek számának pedig 2500-3000 közé kellett volna csökkennie. Ez utóbbi célt sikerült elérni, miután a csütörtökön kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2949-en voltak intenzív osztályon az előző napi 3031-hez képest. (A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltak intenzív osztályon.)

A napi esetszám 60 ezernél tetőzött október végén, majd november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé mérséklődött. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán ez napi 5 ezer volt. A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,4 százalékra esett vissza.

A kormány szerint az esetszám csökkenésének megállása a téli hideg időjárás mellett a korlátozások november végi első lazításának tudható be: november 28-án ugyanis – a vendéglátóhelyek kivételével – minden üzlet kinyithatott.

A kormányfő jelezte, hogy az újabb intézkedések célja, hogy “mindenki élvezni tudja az év végi ünnepeket, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a következő hónapokban ne kelljen az országnak egy harmadik karantént végigcsinálnia”.

“A franciák keddtől mindenhol az országban igazolás nélkül mozoghatnak, ismét szabadon lehet vásárolni vagy sportolni, orvoshoz menni vagy kutyát sétáltatni, de továbbra is az otthoni munkavégzés a szabály” – mondta Jean Castex.

A miniszterelnök kiemelte, hogy karácsonykor mindenki korlátlanul utazhat, éjszaka sem lesz kijárási tilalom, de nem ajánlja, hogy “az asztal körül hatnál több felnőtt legyen egyszerre”, s azt is javasolta, hogy a karácsonyt megelőző öt napban mindenki korlátozza a személyes találkozóit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »