Brexit: nem látni az elszántságot a megegyezésre

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások.

Johnson, aki csütörtök este a Downing Streeten nyilatkozott újságíróknak, úgy fogalmazott: immár “erőteljes lehetőség” egy olyan viszonyrendszer az EU-val, amely sokkal inkább hasonlít az unió és Ausztrália kapcsolataira, mint az EU és Kanada kereskedelmi egyezményére. A brit miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy Kanadának van szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, Ausztráliának viszont nincs.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett “ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok – és vámhatárok –  megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Boris Johnson tegnap este tárgyalt személyesen Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, de a jelek szerint nem sikerült előrejutni a problémás kérdésekben.

Szintén nem a megegyezés irányába mutat, hogy Johnson szóvivője jelezte, nem fogadják el az Európai Bizottság halászati jogokra vonatkozó ajánlatát, mely szerint az EU még 12 hónapig hozzáférne a brit vizekhez.

Forrás: MTI / The Independent

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »