Síelés: fejfájást okoz Európának Svájc csökönyös hozzáállása

Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban a síközpontok legalább egy hónapra bezárnak a koronavírus-járvány miatt. Ennek következtében a téli turizmus, amely az alpesi régiók egyik legfontosabb gazdasági ágazata, épp a legforgalmasabb időszakban áll le. Ez alól Svájc jelenti a kivételt, amivel még sok fejfájást okozhat a többi országnak.

Svájc, amely nem vezetett be újabb országos zárlatot a koronavírus második hullámának ellenőrzése érdekében, elutasította a síközpontok bezárását. Ennek eredményeként a síelés kérdése politikai törést okozott az európai országok körében, mivel a többség nagyon nem helyesli Bern döntését.

Nemtetszésüket pedig nem is rejtik véka alá; berni tisztviselők állítása szerint mind a francia, mind az olasz miniszterelnök közvetlenül felhívta a svájci szövetségi tanács elnökét, és a sípályák lezárását követelte. A svájci parlament erre reagálva elfogadott egy indítványt, amely még az olyan korlátozott intézkedéseket is elítéli, mint például a síközpontok kapacitásának 80%-ra történő csökkentése.

A helyzetet tovább mérgesíti, hogy a többi országnak amellett, hogy egy-egy ilyen síközpont könnyen vírusgóccá válhat, az is problémát jelent, hogy Bern így gazdasági előnyhöz juthat velük szemben, lévén az ő lakosságuk is Svájcba fog menni síelni.

Franciaország egyébként éppen ezért „korlátozó és elrettentő intézkedéseket” helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre utazzanak síelni. „Vannak országok, ahol a sípályák már kinyitottak, ezért ellenőrzések lesznek, hogy megakadályozzuk a franciák odautazását, illetve azért is, hogy ne alakuljon ki egyenlőtlen helyzet a franciaországi síparadicsomok számára” – mondta Emmanuel Macron elnök múlt heti sajtótájékoztatóján, amivel egyértelműen Svájcra utalt.

A franciák sem mehetnek síelni

A síelés eleve a komolytalanságról híres – nem utolsósorban annak a tehetős tömegnek köszönhetően, amelyet vonzani szokott -, de az tény, hogy nagy üzlet. A svájciak több mint harmada rendszeresen jár síelni kikapcsolódás céljából.

„Ez a nemzeti sportunk. Főleg ilyen nehéz időkben, amikor lezárások vannak és olyan sok ember tartózkodik otthon, nagyon fontos, hogy kimehessünk a hegyekbe, a friss levegőre, más emberekkel találkozhassunk és sportolhassunk” – fogalmazott az ország délnyugati részén található Zermatt üdülőhely szóvivője. „Bízunk abban, hogy a szövetségi kormány helyes döntést hoz” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Financial Times / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »