Folytatódik a kormány és a parlament harca Romániában

A román kormány alkotmányossági óvást emelt a parlament által módosított költségvetés-kiigazítás ellen, a törvényhozás ugyanis a kabinet által most szeptembertől bevezetett 14 százalékos helyett 40 százalékos nyugdíjemelést írt elő a jogszabályban, amire a miniszterelnök szerint nincs fedezet.

Az idei második költségvetés-kiigazítást augusztus 14-én fogadta el a jobbközép kisebbségi kormány. Az azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeleteket utólag a parlament megerősítheti, módosíthatja vagy el is vetheti, és ezt használta fel szeptemberben a törvényhozás baloldali többsége, hogy felülbírálja a kormányzati intézkedéseket.

A parlament ugyanis törölte a rendelet azon cikkelyét, amely szeptember elsejétől 14 százalékos nyugdíjemelést írt elő, így a szociáldemokraták (PSD) által korábban hozott nyugdíjtörvény maradna hatályban, amely a nyugdíj 40 százalékos növelését irányozta elő.

A román költségvetés számára mintegy 11 milliárd lejes (820 milliárd forintos) többletkiadást előirányzó módosított költségvetés-kiigazítást a baloldali pártok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatásával fogadta el a képviselőház.

Ludovic Orban kormányfő szerint a PSD “felelőtlen populizmusa” csődbe juttatja az országot, olyan kiadásokra kötelezi a kormányt, amelyek az idei költségvetési hiányt a GDP 1,7 százalékával, a jövő évit pedig 4,8 százalékkal növelik. A kormány a kedden beterjesztett alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy sérti a jogbiztonság alkotmányos elvét, ha a parlament olyan kiadásokról dönt, amelyek mellé nem rendel költségvetési fedezetet.

Az alkotmány húsznapos határidőt szab meg az államfőnek a parlament által megszavazott törvények kihirdetésére. Ha ez idő alatt senki sem emel alkotmányossági óvást a tervezet ellen, és az elnök sem dönt úgy, hogy visszaküldi megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, akkor ki kell hirdetnie. A kormány tehát – vélhetően a jobboldali államfővel egyetértésben – az utolsó pillanatig kivárt az óvás beterjesztésével, hogy ezzel is időt nyerjen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Romániában december 6-án parlamenti választásokat tartanak. Elemzők szerint a PSD többletszavazatokat remélhet a jelentősebb nyugdíjemelés erőltetésétől, az államfőhöz közel álló, kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig abban bízik, hogy időhúzással meg tudja akadályozni a – kétszámjegyű GDP-arányos költségvetési hiányt eredményező – 40 százalékos nyugdíjemelés hatályba lépését.

Az alkotmányossági óvás esetleges elutasításáig ugyanis legalább egy hónap telik még el, akkor pedig a választási kampány miatt már nem fog ülésezni a parlament, tehát ha Klaus Iohannis visszaküldi megfontolásra a törvényt, azt már a decemberben megválasztandó új – reményeik szerint már PNL-többségű – parlament fogja elbírálni.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »