A világ vezetői elítélik a bécsi terrortámadást

Európai és közel-keleti politikai vezetők egységesen elítélték a hétfő esti bécsi terrortámadást, és szolidaritásukat fejezték ki a megtámadott Ausztria népével és kormányával.

„Izrael elítéli a bécsi brutális támadást, és teljes mértékben szolidáris Ausztriával. A civilizált embereknek szerte a világon egyesülniük kell, hogy legyőzzék az újjáéledő iszlám terrorizmus barbárságát” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a merénylet hírére. „A bécsi terrortámadás további bizonyíték arra, hogy határozottan és eltökélten folytatni kell a terrorizmus elleni harcot, bárhol emeli is fel a fejét. Ma reggeli gondolataink az osztrák népről és a bécsi zsidó közösségről szólnak” – nyilatkozott Beni Ganz védelmi miniszter.

„A gyűlölet nem töri meg társadalmainkat” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök a Twitter-oldalán. Pedro Sánchez egy újabb értelmetlen támadásnak nevezte a bécsi merényletet, és hangsúlyozta: Európa szilárd marad a terrorizmussal szemben. „Ezeknek a tetteknek nincs helyük Európában” – írta reagálásában a spanyol külügyminisztérium, leszögezve: Spanyolország határozottan elítéli a támadást, és együtt érez az osztrák néppel.

Klaus Iohannis román elnök határozottan elítélte a terrortámadást, és Románia szolidaritásáról biztosította Ausztriát. „Rettenetes hírek érkeztek Bécsből. Határozottan elítélem a borzalmas tettet, részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és a hozzájuk közel álló személyeknek. Románia szolidáris Ausztriával” – közölte az elnök egy közösségi oldalon tett bejegyzésében.

„A lengyelek szolidárisak az osztrákokkal, együtt éreznek az áldozatok családtagjaival, és határozottan elutasítják a fanatizmus és a gyűlölet okozta gyáva, erőszakos tetteket” – írta Andrzej Duda lengyel államfő az Alexander van der Bellen osztrák elnöknek címzett levelében. „Lengyelország mindig határozottan ellenezni fogja a terrorizmus és az erőszak minden megnyilvánulását, és kiáll mindazok mellett, akik hasonló értékeket vallva védeni akarják civilizációnk kulturális vívmányait” – szögezte le levelében Andrzej Duda.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő Twitter-oldalán a leghatározottabban elítélte a „szörnyű támadást”, szolidaritását és részvétét fejezte ki az osztrák néppel és az áldozatok hozzátartozóval. „Horvátország önök mellett áll ezekben a nehéz percekben” – fogalmazott.

„Franciaország után Ausztria. Ki lesz a következő?” – írta Janez Jansa szlovén kormányfő közösségi oldalán. „Senki sem védtelen az európai terrorfenyegetettség ellen. Zéró tolerancia és teljes szolidaritás Ausztriával” – húzta alá.

Matej Tonin szlovén védelmi miniszter szerint szomorú nap volt ez Európa, és tragikus nap Ausztria számára. A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán megdöbbenésének adott hangot a Bécsben történt események kapcsán. „Egységesnek kell maradnunk, és soha nem engedhetünk a terrornak” – közölte a tárca, együttérzését fejezve ki az osztrák társadalomnak, a terrortámadás sérültjeinek és az áldozatok családtagjainak.

Irán is elítélte a bécsi terrortámadást, és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. „Ez a támadás is alátámasztja, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség nem ismer határokat, és elítélendők, bármi áll a hátterükben” – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh, a teheráni külügyminisztérium szóvivője, akit az ISNA hírügynökség idézett. Hozzátette azonban, hogy Teherán szerint akkor lehet vége a terrortámadások sorozatának Nyugaton, ha az iszlám-ellenességnek is vége szakad.

  • Előzmények
Az osztrák fővárosban végrehajtott támadás hétfő este nyolc órakor kezdődött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A merényletben eddigi jelentések szerint négy járókelő és egy merénylő – az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa – veszítette életét, a bécsi kórházakban másféltucatnyi sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hét ember állapota súlyos.

Forrás: MTI

Friss hírek