Az EB felveszi a harcot a járvánnyal szemben

Az Európai Bizottság 220 millió eurót bocsát rendelkezésre a koronavírus-fertőzöttek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben.

Von der Leyen az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió egészségügyi rendszerét veszélyezteti, ha a tagállamok nem hangolják össze a járvány elleni védekezésüket. “A vírus elárasztja és megfojtja az egészségügyi rendszereinket, ha nem cselekszünk azonnal” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság által mozgósított finanszírozás annak elkerülését célozza, hogy a járvány által leginkább érintett országok egészségügyi rendszerei összeomoljanak – emelte ki. Mint hangoztatta, a tagállamoknak fokozniuk kell az együttműködést, amely során a legfontosabb az információk megosztása. Ellenkező esetben az uniós országok nem tudnak úrrá lenni a koronavírus-fertőzés második hullámán – jelentette ki.

“Előbb a tesztelést és a rendkívüli intézkedéseket kell összehangolni, majd elő kell készíteni az oltóanyagok elosztását” – fogalmazott, továbbá közölte, hogy az uniós bizottság az antigéntesztek gyors uniós engedélyezésére törekszik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta: a nem hivatalos videokonferencián a tagországok vezetői abban állapodtak meg, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között.

Kijelentette: közös oltási stratégia készítésére van szükség annak érdekében, hogy amint rendelkezésre állnak az oltóanyagok, bevethetők legyenek. Emellett hatékony oltási kampányokat kell indítani, valamint össze kell hangolni az oltásokkal kapcsolatos álhírek elleni hatékony kommunikációs fellépést is – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a járvány elleni küzdelemben közös megközelítésre van szükség egyebek mellett a gyorstesztek terjesztése és alkalmazása terén. “Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk. Fel kell hajtanunk az ingujjunkat és össze kell tartanunk” – fogalmazott.

Minden nap számít. A jelenlegi helyzetben olyan határozott, egyértelműen európai szintű intézkedésekre van szükség, amelyek egyfelől a tesztelésen és a kontaktkövetésen, másfelől pedig az oltóanyagokon alapulnak – monda Michel. A kapcsolattartás és a nyomon követés érdekében javítani kell a tagállamonként eltérő okostelefonos alkalmazások közötti “átjárhatóságot”, és fontos összehangolni a rendkívüli intézkedéseket – tette hozzá.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »