Elnökválasztás: élesedik a küzdelem a kulcsfontosságú államokban

A már megbízhatóan „kék színű” Virginia kivételével a republikánusok továbbra is tartják fölényüket a délkeleti államokban. A régió egyes részei azonban egyre inkább csatatérré váltak a legutóbbi elnökválasztásokon, mivel Florida, Észak-Karolina és Georgia is mindinkább a demokraták felé húz.

https://www.instagram.com/p/CGsWwBdr-GL/

A térségben két húzóereje van annak, hogy a választók egyre inkább a demokratákat preferálják a republikánusokkal szemben: a kisebbségi lakosság növekvő aránya, illetve a demokraták irányába történő elmozdulás a főleg a külvárosban élő, főiskolai/egyetemi végzettséggel rendelkező szavazók körében.

Hasonló tendencia figyelhető meg a déli-délnyugati államokban is: Arizona, Colorado, Nevada és Texas egykor megbízható republikánus fellegvárak voltak, 2008 óta azonban Coloradóban és Nevadában a demokrata elnökjelöltek nyertek, míg Arizona és Texas is egyre közelebb lendült a demokratákhoz.

Eközben hat középnyugati állam – Iowa, Michigan, Minnesota, Ohio, Pennsylvania és Wisconsin -, amelyek 2008-ban és 2012-ben is segítettek biztosítani Barack Obama korábbi elnök győzelmét, 2016-ban – Minnesota kivételével – mind Donald Trump mellett döntöttek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A választásig mindössze egy hét van hátra, és a közvélemény-kutatások szerint egyértelműen Joe Biden áll nyerésre; a The Economist legutóbbi felmérése alapján immár 92 százalék az esélye annak, hogy ő nyeri az elnökválasztást.

Forrás: CNN / Instagram / The Economist

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »