Drámaivá vált a járványhelyzet Csehországban

Csehországban rohamosan nő a koronavírus-járványban elhunytak száma. Andrej Babis miniszterelnök a hétvégén ismételten jelezte: a járványhelyzet nagyon komoly, az óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nem tartják be őket következetesen, ezért a kormány további szigorításokat tervez.

Vasárnap estig 2201 ember halt meg a Covid-19-betegség szövődményeiben, ebből 694-en a múlt héten – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel közölt adatokból. Szerdától szombatig az elhalálozások száma minden nap meghaladta a százat. A legtöbben, 121-en, szerdán haltak meg. Vasárnap egyelőre 71 elhunytat tartanak nyilván a statisztikákban. Ezek a számok később általában módosulnak, így valószínűsíthető, hogy a múlt heti napi átlag meg fogja haladni a százat – jegyezte meg a cseh hírügynökség.

Aggodalomra ad okot, hogy szombat estig már 5345-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, ami 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtti számnál. Az orvosok által súlyosnak minősített esetek száma harmadával 800-ra emelkedett.

A kórházaknak a Covid-19 kezelésére elkülönített osztályai már mintegy 80 százalékban megteltek – közölte Milan Kubek, a cseh Orvosi Kamara elnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban. Leszögezte: a kórházaknak gyors segítségre van szükségük, mert rövidesen sem egészségügyi személyzetből, sem műszaki berendezésekből nem lesz elegendő. „Már több mint hétezer orvos és nővér fertőződött meg, illetve vonult karanténba, ők hiányoznak a munkahelyükön” – mutatott rá Kubek.

Prágában a cseh hadsereg a hétvégén befejezte egy 500 ágyas tábori kórház építését, amely a jelentések szerint már ezen a héten működőképes lesz. Közben döntés született arról, hogy a dél-morvaországi Brünnben is épül egy tábori kórház, a sajtó szerint 300 ággyal.

A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az igazolt fertőzöttek száma az egész országban jelenleg meghaladja a 158 ezret.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »