A román parlament megint keresztbe tett a kormánynak

A román parlament baloldali többsége kedden felülbírálta a jobbközép kisebbségi kormány költségvetés-kiigazítását, és az Orban-kabinet által szeptembertől bevezetett 14 százalékos nyugdíjemelés helyett 40 százalékos nyugdíjemelésről döntött.

A kormány által augusztus 14-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet előírásait a kétkamarás bukaresti parlament keddi együttes ülésén módosította, annak ellenére, hogy Ludovic Orban kormányfő több ízben hangsúlyozta: az állami költségvetés nem bír el semmilyen többletkiadást.

Marcel Ciolacu házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy vélekedett: a parlament igazságot szolgáltatott az ötmillió nyugdíjasnak, akikből Klaus Iohannis államfő és a liberális miniszterelnök “csúfot űzött”, amikor megfosztotta őket a kórházi kezeléstől és a legszükségesebb gyógyszerektől, illetve nem biztosította számukra a beígért maszkokat, de megbírságolta őket a maszk hiányáért. “Hagyjátok abba a lopást, és lesz pénz nyugdíjakra” – hangoztatta az ellenzéki politikus.

A parlamenti többség a kedden elfogadott módosításokkal mintegy 11 milliárd lejes (820 milliárd forint) többletkiadást irányzott elő a román költségvetés számára, ugyanakkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára letett arról, hogy a kormányrendeletben szereplő 44-ről 40 százalékra csökkentsék Románia GDP-arányos eladósodási rátájának megengedett értékét.

A parlament törölte a sürgősségi kormányrendelet azon cikkelyét, amely szeptember elsejétől 14 százalékos nyugdíjemelést írt elő, így a szociáldemokraták által korábban hozott nyugdíjtörvény maradna hatályban, amely a nyugdíj 40 százalékos növelését irányozta elő. A honatyák hasonlóképpen törölték azt a cikkelyt is, amely elnapolta a pedagógusok számára előirányzott 25 százalékos béremelést, tehát a költségvetés-kiigazításról szóló törvény hatályba lépése esetén a kormánynak a tanárok bérét is emelnie kell.

A törvényhozók egyebek mellett:

  • másfél milliárd lejes forráskiegészítést szavaztak meg a koronavírus-járványra hivatkozva az önkormányzatok számára,
  • 20 millió lejes többlettámogatást az ortodox egyháznak, a bukaresti óriáskatedrális építésének folytatására,
  • 15 millió lejt a Sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújítására,
  • valamint 5 millió lejt a kézdivásárhelyi városi kórház műszaki felszerelésének korszerűsítésére.

A kormány költségvetés-kiigazításának módosítását 242 szavazattal, 148 ellenében, 11 tartózkodás mellett, a baloldali pártok és az RMDSZ támogatásával fogadták el.

Veszélyes játszma

Ludovic Orban kormányfő szerint a PSD “felelőtlen populizmusa” csődbe juttatja az országot, olyan kiadásokra kötelezi a kormányt, amelyek az idei költségvetési hiányt a GDP 1,7 százalékával, a jövő évit pedig 4,8 százalékkal növelik.

A honlapján közzétett elemzésben a Román Nemzeti Bank is arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíj 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államháztartási hiányt, ami rendszerszerű kockázatot jelent, és destabilizálhatja Romániát. A jegybank felidézte: Romániában a deficit – a közalkalmazotti béremelések és nyugdíjemelések miatt – már tavaly, a világjárvány előtt meghaladta az EU-ban megengedett 3 százalékot, így a hiány idén becslések szerint 10 százalék körül alakulhat, jövőre pedig 11 százalék fölé emelkedhet, amit Romániának nagyon drága kölcsönökből kell majd fedeznie.

A miniszterelnök jelezte: alkotmányossági óvást emel a kedden megszavazott, kihirdetésre váró törvénytervezet ellen, arra hivatkozva, hogy a költségvetési fedezet nélkül megszavazott kiadásokat előirányzó jogszabályok sértik az alaptörvényt.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati, december 6-án parlamenti választásokat tartanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek