Trump elhagyta a kórházat és már a következő elnökjelölti vitára készül

Donald Trump amerikai republikánus elnök alig hogy elhagyta a kórházat, máris a második elnökjelölti vitáját tervezi kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel – tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a Fox televízióban hétfőn este.

Trump hétfőn kora este hagyta el a Walter Reed katonai kórházat – jelentette a Fehér Ház és az amerikai média. Távozásakor maszkot viselt, ám beléptekor a Fehér Házba már nem, ahol – természetesen – többen is várták.

A fő amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették, ahogyan Trump az előre jelzett időpontban, helyi idő szerint 18 óra 30 perckor az elnöki helikopterbe szállva távozik a bethesdai kórházból, ahová péntek este vitték be, miután koronavírustesztje pozitív lett és be is lázasodott.

A kórházból kilépve köszöntötte a kapunál összegyűlt híveit, valamint az újságírókat. „Nagyon köszönök mindenkinek mindent” – mondta. Később a Twitteren arról írt, hogy hamarosan folytatja újraválasztási kampányát. Trump korábban – szintén a Twitteren – azt állította, hogy nagyszerűen érzi magát, jobban mint húsz éve. Egyúttal azt írta: „Ne féljetek a Covidtól! Ne hagyjátok, hogy az uralja életeteket!”

Hétfőn délután az elnököt kezelő orvoscsoport sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Trump jól van, bár továbbra is gyógyszereket kap – többek között az ötödik adag Remdesivirt kedden -, de ezek nem igényelnek kórházi kezelést. Sean Conley, a Fehér Ház orvosa ugyanakkor megjegyezte, hogy az elnök tényleg jól van, vérnyomása, vérképe, szív-, és tüdővizsgálata jó eredményeket mutat, de nincs még túl minden veszélyen. „Óvatosan optimisták vagyunk” – fogalmazott.

Trump nem sokkal ezután közzétett egy másfél perces videót is a Twitteren. Ebben azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy legyenek óvatosak, de „mozduljanak ki”, ne féljenek a Covidtól. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint nem szabad megengedni, hogy a vírus uralja az életünket, ő is így tett, bár tudta, hogy ennek megvoltak a kockázatai. „De már jól vagyok. Talán immunis is, nem tudom” – mondta.

Joe Biden azonnal reagált Trump videójára. Mint fogalmazott: azt a mondatot, hogy „ne hagyjuk, hogy a vírus uralja az életünket” talán annak a 205 ezer családnak kellene mondania, amely elvesztette szeretteit a járványban. Az NBC televízió riporterének nyilatkozva Biden hangsúlyozta: azt remélte, hogy Trump levonja a következtetést „abból, amit átélt” és a helyes leckét adja tovább az amerikaiaknak, nevezetesen, hogy hordjanak szájmaszkot.

Biden egyébként – mielőtt floridai kampányútjára indult – Delaware-ban újságíróknak azt hangoztatta, hogy nincsenek ellenvetései az újabb elnökjelölti vitával kapcsolatban. „Ha a tudósok azt mondják, hogy a vita biztonságosan megrendezhető, és lesz lehetőség a szükséges távolság betartására a résztvevők között, akkor részemről rendben van” – fogalmazott.

A két alelnökjelölt, a republikánus Mike Pence, jelenlegi alelnök és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szerdán tartja első és egyetlen vitáját Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Mind Pence, mind Harris vírustesztjei eddig negatívak voltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek