Az influenzának is betett a közösségi távolságtartás

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó, globális szintű távolságtartási szabályok miatt rekord alacsony szintre esett az influenza-fertőzéses esetek száma, ami azt mutatja, hogy az intézkedések nem várt pozitív hatással vannak más fertőző betegségek terjedésére is.

Kínában, ahol a legkorábban rendeltek el széleskörű karantén- és egyéb intézkedéseket, az új bejelentések az olyan betegségekről, mint például a mumpsz, a kanyaró, illetve néhány szexuális úton terjedő betegség, jelentősen visszaestek. A legszembetűnőbb csökkenés mindazonáltal az influenza esetében történt.

Az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma által jelentett influenza-fertőzések száma több mint 90 százalékkal esett vissza a lezárások kezdete óta; átlagosan havi 290 000 esetről 23 000-re mérséklődött.

Kanada szintén “rendkívül kevés” influenzás megbetegedésről számolt be, csakúgy, mint más országok, köztük az Egyesült Királyság és Ausztrália, amelyek heti szinten monitorozzák az új fertőzéseket és készítenek statisztikákat. Emellett Dél-Korea is az esetek 83 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest.

“A vírusfertőzések minden eddiginél alacsonyabb arányát láthattuk ebben a szezonban. Az illetékes kórházi osztályok télen általában tömve vannak, idén azonban alapvetően üresek maradtak” – közölte Ben Marais, a Sydney-i Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Noha a szakértők szerint az influenza-fertőzések számának csökkenése enyhítette az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, illetve jóval kevesebben vesztették életüket influenza okozta megbetegedésben, egyúttal az is aggodalomra ad okot, hogy az esetek példátlan visszaesése negatív hatással lehet az immunitás szintjére a következő szezonokban. Ez azt jelenti, hogy az emberek sokkal érzékenyebben reagálhatnak a következő influenza-járványkor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint szezonális influenza következtében évente 3-5 millió ember betegszik meg súlyosan és mintegy 500 ezren vesztik életüket.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »