A német vállalatok egész jól átvészelik a koronavírus-válságot

A hallei IWH gazdasági kutatóintézet keddi jelentése alapján Németországban a koronavírus-válság ellenére is alacsony szinten stabilizálódott a vállalati csődök száma, az így elveszített munkahelyek száma azonban emelkedett.

A Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH) havi rendszerességgel készíti el felmérését a csődbejelentésekről Németországban. Ezek száma szeptemberben is elmaradt az egy évvel korábbitól: 702 társaság jelentett csődöt – ez mintegy háromnegyede a 2019 szeptemberinek.

Az idei csődkérelmek száma csak márciusban, májusban és júniusban haladta meg a tavalyit, de akkor is csak kis mértékben. A bejelentések száma minden hónapban közel megegyezett a tavalyival.

Mindazonáltal a csődöt jelentő vállalatok súlypontja a nagyobb cégek felé tolódik el az év folyamán: szeptemberben a nagyság szerinti felső tíz százalék együttesen 16 ezer alkalmazottal rendelkezett, míg az év elején ez a szám 6700 volt.

Az IWH egyik vezető szakértője, Steffen Müller szerint a csődök viszonylag alacsony száma a kormány járványügyi mentőcsomagjának és a csődbejelentési kötelezettség enyhítésének tulajdonítható; utóbbi október 1-jei ismételt szigorítása azonban a csődkérelmek számának a növekedéséhez vezethet – mondta. „Csődhullámra azonban ezzel együtt sem kell számítani az idén” – szögezte le. A kormány egyéb könnyítéseket vezet be, például a részmunkaidős foglalkoztatási program meghosszabbításával, ami sok vállalat számra lehetővé teszi a nehéz idők átvészelését.

A gazdaságban már észlelhetőek a helyreállás jelei – mutatott rá, megjegyezve, hogy „a kormány sem érdekelt abban, hogy a jövő évre tolódjon át egy esetleges csődhullám”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »