Javult a járványhelyzet Izraelben

Izraelben lassult a koronavírus-járvány terjedése, de az ultraortodox településeken még mindig egyre több új vírushordozót találnak – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Eran Szegal professzornak, a Weizmann Intézet tudósának jóslata szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap már „csak” 2905 új fertőzöttet találtak, ami a múlt héten mért közel kilencezres csúcshoz képest jelentős változás. Országos szinten és egyhetes távlatban 17 százalékos csökkenést mértek. A javulás leginkább az arab lakosság körében látványos, ugyanis véget értek az augusztusi tömeges esküvők.

Jelenleg a 65 063 azonosított aktív esetből 1624 embert ápolnak kórházakban, közülük 878-an súlyos betegségben szenvednek, 215-en pedig lélegeztetőgépre kerültek. Az izraeli egészségügyi szakemberek korábban azt mondták, hogy az intézmények csak 800 súlyos beteget tudnak ellátni megfelelő színvonalon.

A katonai rádió jelentése szerint a magasabb iskolai osztályokba várhatóan még hónapokig nem térhetnek vissza a gyerekek; ehelyett a tanév távoktatással folytatódik a koronavírus terjedésének megfékezésére.

Hétfőn komoly vihart kavart, amikor kiderült, hogy a koronavírussal megfertőződött Gila Gamliel, a Likud párthoz tartozó környezetvédelmi miniszter megsértette a zárlat előírásait, és jóm-kipúrkor otthonát 150 kilométerre elhagyva férje családjához látogatott, és egy ottani zsinagógában imádkozott. Később hátráltatta a kontaktkutatást, majd azt állította, sofőrjétől kapta el a  fertőzést, amely egész családját megbetegítette. A politikai élet számos szereplője követeli lemondását vagy menesztését a szabályok megszegése miatt.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 268 175-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal, 201 392-en felgyógyultak, 1719-en viszont életüket vesztették a SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »