Koronavírus: egyre nagyobb a baj Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában ismét csaknem 13 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az előző napi 8 ezer és a hétfői 4 ezer után – közölte szerda este az egészségügyi minisztérium, miközben Marseille és Aix-en-Provence után Párizs, Lyon és Lille is elérte a maximális riasztási szintet.

Jóllehet a napi esetszám szerdán nem érte el a pénteki 16 ezres rekordot, de továbbra is nagyon magas (12 845), s így a járvány kezdete óta 563 535-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A halottak száma az elmúlt 24 órában 65-tel 31 956-ra nőtt. Az elmúlt hét napban 3985 új betegfelvétel történt, kedd óta 135 fertőzött került kórházba. Intenzív osztályon jelenleg 1200 koronavírusos beteget ápolnak, számuk elmarad az első hullám tetőzésekor regisztrált 7200-tól, de fokozatosan nő. Szeptember elején még csak ötszáz súlyos beteget tartottak nyilván.

A pozitív tesztek aránya két nap óta 7,6 százalékon stagnál, de a hónap elején még csak 4 százalékos volt. Az egészségügyi hatóságok jelenleg 1235 járványgócot tartanak számon, számuk 64-gyel emelkedett kedd óta, többségük egyetemeken található.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaországban tombol a járvány

Romlik a járványhelyzet Franciaországban, szigorítások jönnek

Miközben Elisabeth Borne munkaügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy a védett ágazatokban – így a vendéglátásban, a kultúrában, a rendezvényszervezésben és a sportban – az állam az év végéig 100 százalékos bérpótlást szavatol azoknak, akik jelenleg kényszerszabadságon vannak, Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön várhatóan újabb korlátozásokat jelent be a főváros mellett több nagyvárosban is, ahol a járványmutatók elérték a maximális riasztási küszöböt.

Párizsban 100 ezer lakosra 259,6 fertőzött jut (a riasztási küszöb 50), és az intenzív ágyak 32 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti. Ez már meghaladja a Marseille-ben mért szintet, ahol az elmúlt hétvége óta minden vendéglátóhelyet bezártak két hétre, míg a fővárosban este 10 órakor zárnak a bárok. Az északi Lille-ben már 306 fertőzött jut 100 ezer lakosra, és a térségben a súlyos betegek 23 százaléka koronavírusos, míg a közép-franciaországi Lyonban 256 fertőzött van 100 ezer lakosonként, és az intenzív osztályok ágyainak 25 százalékán fekszenek koronavírusos betegek.

Emmanuel Macron államfő szerdán jelezte, hogy „az egészségügyi tárca és a kormány illetékes tagjai csütörtökön döntéseket fognak bejelenteni”. Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy az egyetemek általános bezárása egyelőre nincs napirenden.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »