Pompeo óva intette Olaszországot Kínával kapcsolatban

A Kína által kínált partnerségi kapcsolat nem őszinte, az ázsiai ország saját stratégiai céljait akarja megvalósítani Európában – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter szerdán Rómában, európai útja második állomásán. Mike Pompeo Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel és Luigi Di Maio külügyminiszterrel találkozott. A római kormány tájékoztatása szerint a több mint egyórás megbeszélésen téma volt a koronavírus-járvány, a földközi-tengeri térség biztonsága és a Kínával való kapcsolat is.

Sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője elmondta: figyelmeztette Giuseppe Contét, hogy az 5G-s technológia és mobilhálózat terén figyeljen a nemzetbiztonságra és az olaszok adatainak védelmére. „A Kínai Kommunista Párt saját gazdasági jelenlétét igyekszik megerősíteni, stratégiai célokat követ, partnerségi kezdeményezései nem őszinték” – magyarázta.

Pompeo a koronavírus elterjedésében is Kína felelősségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy az információk elhallgatásával Peking több mint egymillió ember halálát és több milliárd dolláros gazdasági kárt okozott.

Az amerikai külügyminiszter derűlátóan nyilatkozott a líbiai helyzetet illetően, hangoztatva, hogy az utóbbi héten előrehaladás történt a felek közötti párbeszédben. Hozzátette, hogy Washington támogatja az Angela Merkel német kancellár kezdeményezte, úgynevezett 5+5 katonai bizottság munkáját, amely feladata a tűzszünet életbe léptetése és a felek ellenőrizte térségek kijelölése.

Emellett „destabilizálónak” nevezte Moszkva magatartását, valamint az ellenzéki Alekszij Navalnij megmérgezésének tisztázását sürgette.

Az amerikai külügyminiszter Görögországból érkezett Rómába, ahonnan Horvátországba utazik tovább.

Forrás: MTI

Friss hírek