Egy pillanat alatt felpezsdült a politikai élet Olaszországban

Azonnali és élénk belpolitikai mozgást indítottak el Olaszországban a „döntetlennel” végződött tartományi választások, amelyek után a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) a migrációs törvények eltörlését szorgalmazta, a régiók többségét vezető jobboldali koalíció pedig – Matteo Salvinivel az élen – a gazdasági döntésekbe való bevonást sürgette a kormánytól.

Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jobbközép képviseli az ország többségét, miután a húsz tartományból már tizenötöt vezet. Mint megjegyezte, éppen ezért a kormány nem hagyhatja ki az ellenzéket az egész országot érintő gazdasági-pénzügyi döntésekből, főleg ami az európai helyreállítási alap forrásait illeti, amelyből Róma több mint 200 milliárd eurót használhat fel.

„Giuseppe Conte ismeri a telefonszámomat, várom a hívását” – üzent a miniszterelnöknek Salvini. Feleslegesnek nevezte a jobbközép vezetőjének személye körüli vitákat, hiszen továbbra is a Liga a legnagyobb olaszországi párt – tette hozzá. A Salvini vetélytársának tartott Luca Zaia – aki egymás után harmadszorra is Veneto kormányzója lett – hangoztatta, hogy nem a Liga vezetésére pályázik, hanem az északi régiók autonómiájára.

Elemzők rámutattak, hogy a választási eredménnyel nagyobbik kormányerővé vált Demokrata Párt (PD) máris hadat üzent a szövetséges Öt Csillag Mozgalomnak (M5S), amely egyéves közös kormányzás után a másodvonalba kényszerült.

Bonyolódik az olasz belpolitikai helyzet

A PD főtitkára, Nicola Zingaretti sajtótájékoztatóján új kormányprogramot hirdetett meg. Kijelentette, hogy a PD nagyszabású egészségügyi reformot szorgalmaz az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaival, amit eddig az Öt Csillag Mozgalom ellenzett. A politikus hozzátette, hogy a volt belügyminiszter, Matteo Salvini által tavaly nyáron bevezetett migrációs törvényeket is el akarják törölni, amelyeket az M5S eddig nem kívánt megváltoztatni.

A népszavazáson nyertes, a helyhatósági választáson vesztes M5S mozgalmi szárnyának vezetője, Alessandro Di Battista a párt legnagyobb vereségének nevezte a mostani választási fordulót a párt 2013-as megalakulása óta. Az adatok szerint a 2018-ig legnagyobb párt mostanra szavazótáborának majdnem felét, 8 millió szavazót elveszített. Az M5S politikusainak nagy része azonnali kongresszus összehívását sürgette.

Giuseppe Conte miniszterelnök az urnák lezárása utáni első nyilatkozatában kijelentette, hogy mivel „területi szavazás volt, ez a kormányra nem gyakorol hatást”. A kormányfő azonnal üzent a PD-főtitkárnak, azt hangoztatva, hogy szerinte a „kormány egységes, nincs szükség változtatásokra”. Conte úgy vélte, az ESM-források felhasználása nem elsőrendű. Megjegyezte, hogy kormányát majd akkor lehet „hazaküldeni”, ha nem jól használja fel a gazdasági helyreállítási forrásokat. Hangoztatta, hogy Róma már most is új migrációs törvényeken dolgozik, de Conte szerint az igazi „meglepetés” az Európai Bizottság szerdán bemutatandó menekültügyi reformja lesz a menedékkérelmi rendszert eddig működtető dublini egyezmény módosításával, valamint a kitoloncolások hatékonyságának növelésével. Ami a Salvini által felvetett telefonhívást illeti, Giuseppe Conte úgy reagált, lesz lehetőség konfrontációra az ellenzékkel.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke úgy vélte, a kormányt szétveti a PD és az M5S közötti feszültség.

A sajtókommentárokban a választások nagy vesztesének nevezett Matteo Renzi, a kormánypártok közé tartozó Élő Olaszország (IV) vezetője bejelentette, hogy a kormány 2023-ig a helyén marad. Elemzők szerint Renzi szokásához híven ezáltal „szemmel verte” a kormányt, amelyet egy éve az ő politikai taktikázása hozott létre Matteo Salvinivel szemben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »