Magasabb Covid-készültség és szigorítások a briteknél

A brit kormány hétfőn az eddigi közepesről magas szintre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot, majd Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala szigorításokat is bejelentett: az angliai vendéglátóhelyek csütörtöktől kezdődően csak este tíz óráig tarthatnak nyitva.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú skálán a kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a készültséget.

A tisztifőorvosok indoklása szerint jóllehet egy ideig alacsony volt a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az esetszám azonban most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

A hétfőn életbe léptetett negyedik – narancssárga – szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a koronavírus gyorsan terjed az Egyesült Királyságban, és megvan annak a kockázata, hogy terjedési ütem exponenciálissá válik.

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, ötödik – vörös – riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

A készenléti rendszer májusi meghonosítása után a brit kormány a negyedik szintet léptette életbe, de ezt június 19-én mérsékelte, a tisztifőorvosok akkori helyzetértékelése szerint ugyanis abban az időszakban mind a négy országrészben folyamatosan csökkent az esetek száma. A hétfőig érvényben lévő harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése. A fertőzöttek számának jelenlegi újbóli gyorsulása miatt azonban ismét napirendre került a szigorítás.

Nem sokkal a bejelentés előtt Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta: ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt, egy hónappal később pedig napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

Brit szakértők szerint katasztrofális lenne, ha elszabadulna a járvány

Csütörtöktől nagyobb lesz a szigor

Csütörtöktől az angliai vendéglátóhelyek csak este tíz óráig tarthatnak nyitva a koronavírus-járvány megfékezése végett – közölte hétfő éjjel Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala.

Johnson kedden kabinetülést tart, utána a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülésén elnököl, és délután az alsóházban, majd este televíziós beszédben jelent be olyan új lépéseket, amelyek a járvány terjedésének lassítását célozzák.

A Downing Street előzetes rövid tájékoztatása szerint ezek között lesz, hogy az éttermek, a pubok, a bárok és egyéb vendéglátóhelyek Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb részében – csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva. A brit kormány emellett törvényben írja elő azt is, hogy az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

Hasonló előírások már az elmúlt napokban érvénybe léptek több észak-angliai térségben és nagyvárosban – köztük Northumberland és Durham megyében, valamint Newcastle-ben, Gatesheadben és Sunderlandben  -, de a miniszterelnök kedden Anglia egészére kiterjeszti ezeket az intézkedéseket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »