Trump a hét végéig megnevezi jelöltjét a legfelsőbb bírói posztra

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közölte, hogy szombatig megnevezi jelöltjét az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére.

Trump a Fox televíziónak adott interjújában leszögezte: mindenképp szeretné, hogy még a november 3-ai elnökválasztás előtt elfogadják a múlt hét pénteken, 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg bíró utódját. Mint mondta, még a héten előterjeszti jelöltjét, várhatólag pénteken vagy szombaton.

Bár az elnök úgy nyilatkozott, hogy négy vagy öt bíró közül választja majd ki azt, akit a legalkalmasabbnak tart, továbbá biztosan nő lesz az illető, az amerikai sajtóban következetesen Amy Coney Barrett és Barbara Lagoa nevét emlegetik. Mindketten szövetségi fellebbviteli bírók, s mindkettőjüket konzervatívként tartják számon.

https://www.instagram.com/p/CFa9jhYIul5/

Barbara Lagoa az első spanyolajkú nő, akit a floridai legfelsőbb bíróságra kineveztek, és elemzők szerint jelölése a spanyolajkú szavazók erőteljesebb támogatását is jelenthetné Donald Trumpnak.

Az elhunyt Ruth Bader Ginsburg előtt tisztelői szerdán és csütörtökön a legfelsőbb bíróság épületében, pénteken pedig a kongresszusban róhatják le kegyeletüket. A bírónő végső búcsúztatására pénteken délelőtt kerül sor.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »