Nem várt pozitív fordulatot vett a német gazdasági hangulat

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérése kimutatta, hogy szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban, miközben az euróövezet gazdasági hangulatindexe 16 éves csúcsot ért el.

A németországi konjunkturális várakozások mutatója 5,9 ponttal 77,4 pontra, 2000 májusa óta a legmagasabbra emelkedett szeptemberben az előző havi 71,5 pontról, mégpedig az elemzők által várt 69,8 pontos mérséklődés helyett.

A mutató márciusban a koronavírus-válság miatt mínusz 49,5 pontra zuhant az előző havi 8,7 pontról. Áprilisra már ismét pozitívba fordult a hangulatindex – 28,2 ponttal -, és azóta egy kis zökkenővel folyamatosan javult: májusban 51,0 pontot, júniusban 63,4 pontot ért el, majd júliusban 59,3 pontra húzódott vissza. Ezt követően augusztusban 71,5 pontra, majd szeptemberben húsz éves csúcsra, 77,4 pontra emelkedett.

A ZEW elnöke, Achim Wambach szerint a mutató újabb emelkedése arra utal, hogy a gazdasági szereplők rendületlenül bíznak a fellendülésben. „A bankok körében azonban makacsul tartja magát a pesszimista álláspont, ugyanis hiteltörlesztési nehézségek jelentkezésétől tartanak az elkövetkező hat hónapban” – tette hozzá.

Az aktuális kondíciók megítélése is javult, 15,1 ponttal mínusz 66,2 pontra emelkedett az előző havi mínusz 81,3 pontról, szemben a mínusz 72,0 pontos, kisebb mértékű javulást jelző elemzői várakozásokkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A ZEW szerint mért konjunkturális várakozások az euróövezetben is javultak, a vonatkozó mutató az előző havihoz képest szeptemberben 9,9 ponttal 73,9 pontra, 2004 februárja óta a legmagasabbra emelkedett. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők 77,9 százaléka számít a kondíciók javulására az elkövetkező hat hónapban, 4,0 százalékuk nem vár változást és 18,1 százalékuk romlásra számít.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése is javult a megkérdezettek körében: a vonatkozó mutató az előző haviról 8,9 ponttal, mínusz 80,9 pontra ment fel szeptemberben.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »