Egyelőre csak aprócska következményei vannak Navalnij megmérgezésének

A francia elnök is megszólalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése ügyében. Franciaország a saját vizsgálatai alapján osztja több európai partnerének álláspontját arról, hogy Novicsok használatával mérgezés történt. Közben lemondta kedden esedékes berlini látogatását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek kifejezte “mély aggodalmát” az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus elleni “gyilkossági kísérlet” miatt, valamint jelezte, hogy magyarázatot vár Oroszországtól – közölte a francia elnöki hivatal.

“Egy hiteles és átlátható vizsgálat keretében szükség van arra, hogy Oroszország tisztázza a helyzetet” – mondta a francia elnök az Elysée-palota szerint orosz kollégájának. Macron emlékeztetett arra, hogy “Franciaország a saját vizsgálatai alapján osztja több európai partnerének álláspontját arról, hogy Novicsok harci idegméreg használatával mérgezés történt”.

Emmanuel Macron először szólalt meg a kérdésben, Franciaország eddig csak az Európai Unió és a G7-es országcsoport keretében, külügyminiszteri szinten foglalt állást.

A francia elnöki közleményt megelőzően Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a Novicsokot mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban. Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatták, hogy Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A német kormány is ismételten felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről. Angela Merkel kancellár egy héttel ezelőtt már azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését, válaszul a megmérgezésre, a G7-es országcsoport külügyminiszterei pedig közös nyilatkozatban szólították fel kedden Oroszországot a mérgezési ügyek mielőbbi kivizsgálására, míg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy interjúban kijelentette, hogy valószínűleg “magas szintű orosz vezetők” irányították a mérgezést.

Az orosz vezetés viszont hétfőn elfogadhatatlannak nevezte a francia elnök által megfogalmazott “megalapozatlan vádakat”, és ismételten kérte a német hatóságokat, hogy juttassák el az orosz hatóságoknak azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek alapján megállapították, hogy az ellenzéki politikust Novicsokkal mérgezték meg. Az orosz orvosok ugyanis korábban nem találtak méreganyagot Alekszej Navalnij szervezetében. Az ügy erősen lefékezheti az Emmanuel Macron által kezdeményezett francia-orosz közeledést, amelyet egyébként Franciaország egyes európai partnerei rossz szemmel néztek.

Lavrov nem utazik Berlinbe

Bár a hivatalos indoklás nem a feszült orosz-német kapcsolatok miatt, de lemondta kedden esedékes berlini látogatását Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A lemondást a moszkvai külügyminisztérium a Heiko Maas német külügyminiszter napirendjében történt változással indokolta, amely miatt a Lavrovval folytatandó tárgyalásra csak másfél óra maradt volna.

Javul Navalnij állapota

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A kómában lévő Navalnijt augusztus 22-én Berlinbe szállították a Charité egyetemi klinikára a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében.

A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték akkor.

Navalnijt egy héttel ezelőtt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről, azóta javul az egészségi állapota. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt már sikerült teljesen leszoktatni a mesterséges lélegeztetésről. A páciens egyre jobban képes mozogni, időnként már betegágyát is el tudja hagyni – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Öt év börtönt kapott az orosz ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij

Még nem mondott le elnöki jelöléséről Alekszej Navalnij

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »