A vírus mellett az orvosi hulladék is nagy gondot okoz Indonéziában

Az indonéziai Cisadane-folyó mentén élők számára a koronavírus nemcsak halálos betegséget, hanem egészségügyi hulladék-áradatot is hozott: a folyó vizében fecskendők, maszkok és védőruházatok tömkelege lebeg.

Ez azért rendkívül veszélyes, mert a 138 kilométer hosszú Cisadane mentén élők többsége a folyóban fürdik, illetve a ruháikat is ebben mossák, miközben az ország egyre kétségbeesettebben küzd a koronavírus visszaszorításáért – eredménytelenül: Délkelet-Ázsiában itt a legmagasabb a halálozási arány, és az elmúlt héten az új fertőzések száma csaknem minden nap meghaladta a háromezret.

A vírus terjedésével az orvosi hulladék felhalmozódott a tangerangi Cipeucang hulladéklerakóban, a főváros, Jakarta tőszomszédságában. Májusban egy földrengés következtében a hulladéklerakó falai leomlottak, rengeteg szemetet juttatva egyenesen a Cisadane vizébe.

“Hogy őszinte legyek, még mindig aggódom, de kénytelen vagyok itt mosni” – mondta a 36 éves Eka Purwanti helyi lakos a Reuters hírügynökségnek, miközben ő a folyóban mosott, gyerekei pedig a parton játszottak. “Csak remélem, hogy semmi sem fog történni, bár tudom, hogy halálos betegségről van szó” – tette hozzá.

A hulladéklerakó összeomlása óta eltelt hónapokban Ade Yunus, a Cisadane River Rubbish Bank alapítója a vízi út megtisztításán fáradozik. “Legelőször a katasztrófa után találtunk orvosi hulladékot a területen, kezdetben naponta 50-60 különféle tárgyat” – magyarázta.

A világ más országaihoz hasonlóan, a járvány Indonéziában is óriási mértékben megnöveli az egészségügyi hulladékot. Ez a kérdés Spanyolországtól Indiáig sok helyütt aggodalomra ad okot.

Jó dolog a maszk, ha nem egyszer használatos

Végül a szájmaszkok is az óceánba kerülnek

Indonézia egészségügyi minisztériuma bevallotta, hogy nagy a baj – elmondásuk szerint márciustól júniusig 1480 tonna orvosi hulladék keletkezett a Covid-19 miatt országszerte -, és elismerte, hogy az országnak egyelőre nincsenek lehetőségei, hogy megfelelően kezelni tudja a problémát, de gőzerővel dolgoznak a megoldáson – például minden intézmény számára iránymutatásokat adtak ki az egészségügyi hulladékok kezeléséről.

A közegészségügyi szakértők azonban egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a töménytelen mennyiségű orvosi hulladék továbbterjesztheti a betegséget, főként az egyébként is nagy kockázatot jelentő folyóparti közösségekben élők körében.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »