A lengyel fertőzöttek nagy része tünetmentes

Lengyelországban a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában a fertőzöttek többsége tünetmentes – közölte szerdán Wojciech Andrusiewicz, a lengyel egészségügyi tárca szóvivője.

Szerdán a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak száma rekordot döntött, 835 esetet regisztráltak – mondta el sajtóértekezletén Andrusiewicz. A járvány kitörése óta 47 865-en gyógyultak fel, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 18 és fél ezer – idézte a szóvivő a napi adatokat.

Mint hozzátette, azok közül, akiknél kimutatták a vírust, közel 2200-an szorulnak kórházi kezelésre, a súlyos állapotban lévő, lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma pedig jelenleg 70-80 között ingadozik. A többiek – mintegy 16 és fél ezer ember – otthonaikban tartózkodnak, általában tünetmentesek, illetve enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést – számolt be Andrusiewicz.

A szóvivő kitért arra is, hogy a szerdától Lengyelországban hatályba lépő, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslataira támaszkodó előírások szerint az eddigi 14-ről 10 napra rövidítik le a fertőzött, de tünetmentes személyeknél elrendelt karantént. Ezen időszak után a karantén automatikusan véget ér, nincs szükség vírusteszt elvégzésére. Amennyiben a fertőzött személyek a Covid-19-betegség tüneteit észlelik a tünetek megszűnését követő harmadik nap után, orvosi konzultáció alapján oldható fel a karantén.

Lengyelországban jelenleg 96 664 ember esetében van érvényben hatóság által elrendelt házi karantén koronavírus miatt.

Kedden a lengyelországi iskolákban is megkezdődött a tanév, a tavaszi hónapokban a koronavírus miatt bevezetett távoktatást ismét a hagyományos tanítás váltja fel, egészségügyi szabályok betartása mellett. Egy-egy tanintézményben a helyi járványgóc miatt néhány napos késéssel indul majd az oktatás.

Lengyelország is normális iskolakezdésre készül

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »