Izraelben is megdőlt a napi koronavírus-rekord

Az izraeli egészségügyi minisztérium keddi adatközlése szerint rekordszámú új megbetegedést azonosítottak az országban. A hétfőn elvégzett 29 586 teszt alapján 2180 új koronavírus-fertőzöttet találtak, az új fertőzöttek száma megdöntötte a járvány tavaszi kitörése óta mért eddigi 2100-as napi rekordot.

Hétfőn a járványban elhunytak napi száma is az eddigi legmagasabb volt, 19-en haltak meg a SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben. Eddig összesen 946-an vesztették életüket Izraelben a Covid-19 betegségben, közülük júliusban és augusztusban 619-en.

Országszerte 890 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 438-an súlyos állapotban vannak, 119 embert lélegeztetőgépre kellett tenni. Továbbra is elsősorban az arabok és az ultraortodoxok lakta településeken jelentős a fertőzöttek száma.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Belpolitikai vitához vezetett Izraelben az ukrajnai határzár

Lassan az izraeli egészségügyi rendszer sem bírja el a járványt

A megbetegedések növekedése mellett nyitották meg az új tanévet kedden 2,4 millió gyerek számára, akik az iskolákban és a középiskolákban maszkokban, kiscsoportokban, illetve részben otthonról, számítógépek segítségével fogják végezni tanulmányaikat.

Hosszú vita előzte meg az óvódások, és az iskolát most elkezdők szüleinek jelenlétét az évnyitón. Izraelben hagyományosan az első napokban a szülők bekísérhetik, s hosszabb-rövidebb ideig együtt maradhatnak gyermekeikkel, hogy könnyebb legyen a beszoktatás. Végül az idén is engedélyezték belépésüket az osztálytermekbe, hatfős csoportokban és maszkban.

Hétfőn súlyos viták voltak Roni Gamzu koronavírus-biztos és Joáv Galant oktatási miniszter között, mert Galant mindenképp minden településen megnyitotta volna az iskolák kapuit, míg Gamzu ragaszkodott hozzá, hogy a „piros” besorolású helyeken zárva maradjanak az intézmények. Este rendkívüli ülésre hívták össze a koronavírus-kabinetet, az illetékes miniszterek végül Gamzu javára döntöttek.

Ebből kifolyólag huszonhárom „piros”, vagyis erősen fertőzött településen 140 ezer kisdiák számára csak távoktatással kezdődött meg a tanév, mert a szakemberek szerint ezeken a helyeken nagyon nagy a valószínűsége, hogy legalább egy iskolás fertőzött, aki így könnyen átadhatja a kórt a teljes közösségnek. Több mint 5500 iskolás és tanár van jelenleg házi karanténban, valamint ezren betegek, ők sem kezdhették meg a tanévet a szokásos módon.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 117 241 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, az egészségügyi minisztérium honlapja jelenleg 20 699 aktív fertőzöttet tart nyilván.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »