Brazíliában nem lesz kötelező a koronavírus-oltás

Jair Bolsonaro brazil elnök, aki következetesen alábecsülte a koronavírus-járvány súlyosságát, hétfőn kijelentette, hogy senkit nem kényszerítenek arra, hogy beoltassa magát a vírus ellen, ha az oltóanyag kifejlesztésre kerül.

Az elnök azután mondta ezt, hogy a kormány dollármilliókat különített el az oltások megvásárlására és jövőbeni előállítására, mivel Brazília – az Egyesült Államok után – a pandémia által második legsúlyosabban érintett ország: kedd reggelre a fertőzöttek száma meghaladta a 3,9 milliót, míg a vírus által okozott betegségben életüket vesztettek száma 120 ezer felett jár.

Bolsonaro, aki maga is csak nemrég épült fel a koronavírusból, rendre elbagatellizálja a helyzet súlyosságát, csak legyint a kötelező távolságtartásra (ő maga is sokszor ment tömegbe a járvány kitörése óta), és gyakran hangoztatja, hogy a járvány gazdasági hatásai “gyilkosabbak”, mint maga a vírus, ami valójában nem más, “csak egy kisebb influenza”. Emellett következetesen figyelmen kívül hagyta a tudományos ajánlásokat, illetve ellenezte a brazil kormányzók és polgármesterek karantén-erőfeszítéseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A brazil elnök még mindig csak legyint a járványra

Brazília továbbra sem veszi komolyan a koronavírust

Mindezek ellenére kormánya augusztus elején 1,9 milliárd reált (346 millió dollárt) különített el, hogy 100 millió adagot vásároljon az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár által kifejlesztett potenciális oltóanyagból, továbbá Sao Paulo állam kormánya közreműködik a kínai Sinovac Biotech cég vakcinájának előállításában.

Brazília reméli, hogy legkésőbb a jövő év elején megkezdődhet mindkét vakcina tömeges alkalmazása.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »